Ungas brott minskar - men blir grövre

1:40 min

Brottsligheten bland unga sjunker - men våldsbrotten blir fler, enligt ny forskning.

Dessutom kryper det nedåt i åldrarna, säger Unga Kris till P3 Nyheter.

– När jag var i tonåren blev det jobbigt hemma. Man är ju känslig i den åldern. Jag hade ingen att prata med, kom i kontakt med droger och alkohol. Och det fick ju mig att må bra, säger Johan Doverland på Unga Kris.

Johan Doverlands berättar att han inte tyckte att han hade någonstans att vända sig när han mådde dåligt som tonåring. Hans enda vuxna förebilder var kriminella.

Idag har han förändrat sitt liv och jobbar med att förebygga kriminalitet bland unga och hjälpa dem som redan hamnat där att komma ur det.

– För att göra en lång historia kort så slutade det med att jag blev åtalad för grovt narkotikabrott när jag var 28 år. Det blev stoppet, då bestämde jag mig för att vända mitt liv.

En studie från Stockholms universitet visar att brottsligheten bland unga män har minskat kraftigt de senaste 50 åren. Forskarna har jämfört hur stor andel av de som är födda 1965, 1975 och 1985 som har dömts för brott när de var mellan 15 och 19 år gamla. Totalt har andelen unga dömda minskat med sju procentenheter.

Det är främst trafikbrott och stölder som har minskat. Brott som hot och våld har ökat något, men forskarna är tveksamma till om det betyder att våldet i samhället har ökat, eftersom andra undersökningar visar att det är tvärtom.

Felipe Estrada, professor i kriminologi och en av personerna bakom studien, tror att det kan bero på att fler anmäler våldsbrott idag.

– Det som vi betraktar som ett anmälningsbart misshandelsfall i dag är annorlunda än det var på 60- och 70-talet, säger Felipe Estrada.

Johan Doverland märker inte av den minskade brottsligheten. Tvärtom tycker han att klimatet bland de unga blir allt hårdare.

– Brottsligheten blir grövre och kryper ner i åldrarna. Det är mycket högre press på unga i dag. Man ska plugga vidare och bli framgångsrik och sådana saker. På det sättet blir det ju ett hårdare klimat.