Skåne

Hundar fick omhändertas efter dagens inspektion

1:12 min

Idag genomförde länsstyrelsens djurskyddsinspektörer en extra stor satsning på kontroller runt om i Skåne. Framför allt var det rutinärenden som skulle avverkas, säger enhetschefen Marcus Björklund, som själv körde runt i sydöstra Skåne med en kollega. Men ett av ärendena på hans runda ledde till att 15 hundar fick omhändertas. 

– Vi trodde att det var bristande rastning och att skulle vara 4 - 5 hundar så där och sen så sa de att kanske fanns valpar i något annat utrymme också på fastigheten och när vi kom hit är det mycket riktigt valpar i det här utrymmet och där är det väldigt smutsigt och det luktar väldigt illa och där är inget vatten och ingen mat till de här djuren och det är ingen

Det var totalt 14 bilar från länsstyrelsen som idag genomförde djurskyddsinspektioner runt om i Skåne.

– Syftet med det större greppet var att att minska högen av anmälningar och uppföljande kontroller som ökat bland annat på grund av sjukfrånvaro på enheten, säger Marcus Björklund.

Djurskydds- och veterinärenheten på länsstyrelsen i Skåne får in ca 1300 - 1500 anmälningar per år och det kan vara svårt att hitta den rätta prioriteringen, säger han och menar att man av anmälan inte kunde se att situationen för hundarna på platsen var så dålig.

På ett annat ställe omhändertog länsstyrelsen idag ett femtiotal katter, samt ett antal kaniner, marsvin och duvor.