Putin välkomnade Krim in i Ryssland

1:49 min

Den ryske presidentens tal i Kreml i dag handlade framförallt om att rätta till ett historiskt misstag. Enligt Putin är Krim och Sevastopol ryska och vägen dit är kort - men helt enligt internationella regler.

Det började pampigt i Georgievskijsalen som vore det ännu en presidentinstallation av Vladimir Putin. Det tal som den ryske presidenten inledde med att välkomna de nya ryska medborgarna från Krim möttes med stående ovationer och upprepade applåder.

Budskapet var glasklart: Ryssland viker sig inte för ett hycklande väst, och det som samma västländer tyckte var i enlighet med internationell rätt när Kosovo utropade sin självständighet gäller också för Krim.

En historisk orättvisa har rättats till, konstaterade Putin om att Krim och Sevastopol nu blir ryska delrepubliker. Ett beslut i ryska konstitutionsdomstolen och sen parlamentet kan bara ses som formaliteter.

Folkviljan har segrat, enligt Putin och alla närvarande i salen: politiker från parlamentet, religiösa ledare, kulturpersonligheter och till och med en mc-knutte från Krims Nattens vargar.

Putin avfärdade oron om att ytterligare delar av Ukraina ska införlivas, men sa samtidigt att Kiev för alltid är alla ryska städers moder. Han kallade regeringen där olaglig och styrd av radikala element på Majdan.

Från Ukraina kom upprörda kommentarer Krim ska inte överges och Vitalij Klytsjko krävde att landet omedelbart bryter sina förbindelser med Ryssland.

Inom några få dagar kommer ryska parlamentet ratificera fördraget som gör Krim och Sevastopol till nya delrepubliker i ryska federationen.