USA lovar nya sanktioner mot Ryssland

1:33 min

Den amerikanske vicepresidenten Joe Biden fördömde i dag det ryska agerandet i Ukraina. Liknande kritik kom också från Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som dock fortfarande vill satsa på diplomati.

– Det är makalös kedja av händelser som har fört oss dit vi är i dag, sa USA:s vicepresident Joe Biden vid ett blixbesök hos den polske premiärministern Donald Tusk i Warzawa idag.

Biden fördömde Rysslands agerande och menade att Ryssland genom att låta Krim införlivas i Ryssland helt enkelt olagligt snor åt sig land. På engelska kallade Biden det som Ryssland gjort för "a grab of land".

Han utlovade också nya sanktioner mot Ryssland och underströk USA:s och Natos oreserverade stöd åt Polen, som har gräns både mot Ryssland och Ukraina.

Inom kort kommer Polen genomföra en militärövning med 12 amerikanska stridsflygplan och 300 amerikanska soldater, inte så långt från den ukrainska gränsen.

Här i Berlin fördömde även förbundskansler Angela Merkel, som anses ha jämförelsevis goda diplomatiska förbindelser med Putin, det ryska agerande.

– Krims införlivande i Ryssland är ett brott mot internationell rätt, sa Merkel.

Men samtidigt sa hon att man jämte sanktioner fortfarande vill satsa på diplomatiska försök att lösa konflikten. Hon underströk det genom att reservera sig  något mot signalerna från London och Paris om att kasta ut Ryssland ur G8-gemenskapen.

Merkel betonade att Ryssland fortfarande är med där och att det enda man ställt in hittills är förberedelserna för G8-mötet i Ryssland senare i år.

– Utöver det finns inga nya beslut i den frågan, sa Merkel.