Bättre lagring ger svenska äpplen hela året

5:55 min

Nya lagringslokaler utan syre tillåter idag butikerna att sälja svenska äpplen nästan hela året. Och kunderna väljer svenska äpplen i allt större grad, trots något högre pris.

Vad tycker du om att det finns svenska äpplen året runt?

Det är skånska äpplen som dominerar försäljningen i butiker. I Kivik har på senare år alltfler mycket stora lagerhallar byggts av företaget Äppelriket.

Det här kommer sig av att det har blivit lättare på senare år att lagra frukten i syrefri miljö, något som inte skall påverka smaken speciellt mycket. -Möjligen blir det lite mindre sötma" säger Äppelrikets vd Lars Olof Börjesson till Radio Gotland.

Ekologiska äpplen kommer mest från utlandet men svenska äpplen finns numera året runt och i år minst fram till april enligt Börjesson.

Skåne står för nästan all svensk äppelproduktion. 6700 ton levereras denna säsong från Äppelriket tack vare stora syrefria lagerlokaler. Även nya sorter som klarar längre lagring tas fram, som på senare tid äpplet Frida från Balsgård. Äpplet finns idag i mindre skala i butik men inom några år hoppas Börjesson på en produktion av 2000 ton om året.

Att allt fler kunder köper svenska äpplen bekräftar frukt och gröntansvarige Inge Ahlqvist i en av Visbys butiker. En liten prisskillnad har ingen betydelse enligt honom utan det är det svenska som säljer.