Boden

Motståndskonst möter svensk publik

1:43 min

Rysk motståndskonst, eller konst som motstånd, kommer att i sommar kunna ses på Havremagasinet i Boden. Utställningen "Pussy Riot and the Cossacks" visar upp 42 konstnärer och konstnärsgrupper i mötet med makten.

Sara Edström jobbar med utställningen som visar protestkonst från 1970-talet fram till idag.

– Utställningen är kurerad av Andrei Erofeev och det är en stor och unik utställning av rysk samtidskonst på temat protestkonst och konst som uppstår i mötet maktens reaktioner på konsten, säger Sara Edström.

I sommar ska utställningen "Pussy Riot and the Cossacks" pågå i Boden.

Ännu finns inga planer att konstnärsgruppen Pussy Riot kommer till utställningen, säger Sara Edström, däremot kommer Andrei Erofeev som kurerar utställningen tillsammans med två ryska protestkonstnärer Alexey Iorsh och Ilya Falkoryska.

Andrei Erofeev var tidigare chef för "The New Directions Department" vid Tretyakov Gallery i Moskva. Känd för en bredare allmänhet blev han då han greps för utställningen "Förbjuden konst" som han kurerade våren 2007 på Sacharovcentret. Att använda konst i samhällsdebatten har lång tradition i Ryssland och det kommer utställningen att visa.

Det kommer att visas foto, måleri och videoverk från 70-talet fram till idag. Bland annat visas Vitaly Komar och Aleksandr Melamid som grundade den typ av konst som idag kallas för sotsart (socialist art) som är den protestkonst som kom till under tiden för Sovietiskt styre.

Den ryska protestkonsten har alltid varit i relation till maktens reaktioner på den sedan 70-talet till dagens Pussy Riot, och det som hände i Sotji där dom spelade in den senaste videon när Kosakerna angriper dom, så är detta en reaktion hur konsten kan irritera makten.

Anders Wikström
090-171700
anders.wikstrom@sverigesradio.se