"Straffrihet för journalistmord i Afghanistan"

2:16 min

Det råder straffrihet för dem som attackerar och dödar journalister i Afghanistan, enligt organisationen Reportrar utan gränser. Förra veckan blev Sveriges Radios erfarne korrespondent Nils Horner mördad i huvudstaden Kabul, och attackerna mot journalister ökar i landet.

Réza Moini på Reportrar utan gränsers huvudkontor i Paris beskriver hur de ansvariga går fria.

– Under de tolv åren som gått efter att talibanregimen föll noterar Reportrar utan gränser allt mer våld mot journalister i Afghanistan, men aldrig blir de ansvariga dömda. Det går att fritt attackera journalister utan att man behöver vara rädd för att det får konsekvenser, säger Réza Moini.

Han ansvarar för att granska pressfriheten i Afghanistan hos Reportrar utan gränser.

Organisationens huvudkontor ligger nära flera av de stora franska mediehusen här i Paris.

Enligt organisationen har 44 journalister dödats i tjänsten i Afghanistan sedan 2002, drygt hälften är utländska.

I en färsk rapport beskriver organisationen att ett svart hål av nyhetstystnad växer långsamt i landet. Lokala journalister tvingas ge upp sina arbeten för att det är så farligt. De utsätts för hot och våld, också med sprängladdningar.

Flera redaktioner har stängt och många reportrar lever med en ständig rädsla, särskilt när de granskar lokala politiker.

Enligt rapporten är afghanska kvinnor som arbetar som journalister mycket utsatta och blir allt oftare attackerade.

Det finns fall där egna familjemedlemmar ser ut att ligga bakom dåd eftersom de ogillar kvinnornas yrkesval.

Sedan valrörelsen startade har flera attacker ägt rum. Reportrar utan gränser har vänt sig till afghanska regeringen med flera uppmaningar för att journalister ska kunna utföra sin arbeten inför presidentvalet nästa månad.