Davviamerihká / Nordamerika

Nordamerikas urfolk bojkottar FN-toppmöte

5:45 min

Representanter för urfolk i Nordamerika hoppar av förberedelsena inför höstens FN-toppmöte om urfolk i New York och vill att världskonferensen ställs in.
 – Det kan bli så att samerna tar den positionen också, säger Samerådets Mattias Åhrén.

Världens ursprungsfolk är i FN-systemet indelade i grupper baserade på geografiska regioner. Nu vill den nordamerikanska regionen att världskonferensen inte genomförs, då de inte accepterar att urfolken inte får vara med på lika villkor som staterna.

– Ursprungsfolken får inte vara med fullt ut på lika villkor som staterna, säger Kenneth Deer, som fram till nyligen representerade Nordamerikas ursprungsfolk i koordineringsgruppen för världskonferensen.

Det har tidigare aviserats att USA:s president Barack Obama kan komma att tala på konferensen. Huvudtemat är genomförandet av urfolken rättigheter, såsom rätten till land och vatten.

– Det är ju stora problem i föreberedelseprocessen inför världskonferensen framför allt beträffande på vilket sätt urfolk ska tillåtas delta i den processen. Vissa stater har pressat FN:s generalförsamling ordförande att föreslå två separata föreberedelseprocesser, en för urfolk och en för stater, säger Mattias Åhrén, folkrättsjurist på Samerådet.

Det är just det som Kenneth Deer i den nordamerikanska regionen vänder sig emot.

– Vi måste få vara med i förhandlingarna. Annars utsätter sig ursprungsfolken för att låta staterna besluta utan medgivande från urfolken. Kanske kan det till och med bli så att FN:s deklaration om ursprungsbefolkningars rättigheter undergrävs, säger Deer.

Fastän inga andra ursprungsfolk bojkottar världskonferensen finns det ett utbrett missnöje hos alla de andra urfolksregionerna över hur generalförsamlingens ordförande hanterar ursprungsfolkens deltagande.

– Det kan mycket väl bli så att övriga urfolk inklusive de arktiska urfolken och samerna kommer att ta den positionen också. Men än så länge arbetar vi för en lösning, säger Mattias Åhrén.

Anna Sunna
anna.sunna@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio