Lönelyft ska rädda utsatta skolor

1:57 min

Regeringen vill att skolor i så kallade utanförskapsområden ska ha extra många särskilt duktiga lärare. I morgon beslutas om extrapengar till högre lön för 175 förstelärare i 15 olika bostadsområden i Sverige.

– Eleverna som går på de här skolorna har ofta de lägsta resultaten. Ofta beror det på att de är relativt nyanlända till Sverige men det är då en stor utmaning för de ska ju lära sig alla ämnen i skolan som alla andra elever. Samtidigt ska de lära sig ett helt nytt språk, svenska och integreras i övrigt, så därför vill vi ge dem bättre möjligheter genom att de de bästa lärarna, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

För att locka fler studenter att bli lärare har regeringen infört ett sätt att betala en löneförhöjning på i snitt 5 000 kronor till utvalda, särskilt duktiga lärare. Lärarna är anställda av kommunen men staten betalar betalar en del av lönekostnaderna.

Förra året anställdes ungefär 3 000 förstelärare - till hösten räknar regeringen med att de ska bli 15 000, och att det ska finnas två, tre, fyra förstelärare per skola.

Nu beslutar regeringen om att en del av statsbidraget till lärarlönerna ska gå direkt till utpekade utanförskapsområden, så att skolorna där kan få fyra förstelärare extra, sammanlagt åtta per skola.

Det gäller till exempel skolor i Tensta i Stockholm, Ronna i Södertälje, Herrgården i Malmö, Hjällbo i Göteborg, Araby i Växjö och Kronogården i Trollhättan. Totalt blir det 175 lärartjänster till drygt 40 skolor.

Ett villkor för att bidraget ska delas ut, är att kommunerna ska annonsera öppet efter förstelärarna, för att locka de bästa lärarna till skolorna.

Den senaste tiden har regeringen kritiserats för att ta socialdemokratiska skolförslag och göra till sina. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löven sa i en intervju i ekot i december att partiet vill ha fler karriärlärare till skolor i utsatta områden.

Jan Björklund tycker att det är bra att Socialdemokraterna vill det, han påpekar att regeringen skrev om förslaget redan i höstbudgeten. Han gillar inte diskussionen om det.

– Jag tycker att den där diskussionen blir för ovärdig och vem som kopierar vem, jag tänker inte bidra till den men vi lade ju förslaget i höstas, men nu är det klart hur mycket pengar det blir och exakt hur fördelningen ska bli och jag räknar med att de kommuner och skolor som berörs kommer att kunna rekrytera detta redan till hösten och med full fart nästa år, säger Jan Björklund.