OS-kocken: Dags att börja grilla

När grillsäsongen närmar sig kommer Sara Nyström med tips på en kul potatis, fylld med smarrisgt innehåll. Dessutom en glaze som lyfter grillköttet till oanade höjder.

En BBQ glaze som funkar både till att pensla köttet och ha som en god sås och till det en överfull gratinerad potatis.

BBQ glaze ( med torkade kryddor )

500 ml passerade tomater

3 msk lökpulver

2 msk vitlökspulver

2 msk allkrydda

2 msk paprikapulver

1 tsk ingerfära

1 krm chilipulver

5 msk worcestersås

6 msk ljus sirap

4 msk äppelcidervinäger

2 msk honung

3 msk whiskey

Blanda allt utom honung och whiskey i en kastrull och koka upp såsen, denna ska sjuda i 20 minuter och var noga att röra under tidens gång, när det är 5 minuter kvar får honungen och whiskey gå med i såsen. Denna är nu klar att använda både till och pensla på köttet när man grillar det och ha som en god sås vid sidan om.

Gratinerade Överfulla potatisar

4 port

12 st hela potatisar ( model mjöliga och ca 6-7 cm ) Flingsalt

Tvätta potatisen med skalet på och häll sedan lite flingsalt i botten på en ugnssäker form, lägg i de hela potatisarna i formen och kör dem klara i ugnen på 150 grader i ca 1 timme, beroende på storleken, känn med en potatissticka så den är helt klar. Låt dem svalna något innan man börjar med att gröpa ur dem, hacka under tiden till....

1 liten rödlök finhackad

1/2 dl hackad gräslök

125 gr mozzarella i mindre tärningar

1 1/2 dl creme fraiche

1 tsk flingsalt

5 varv med svartpepparkvarnen

....Tag sedan och skär av toppen på potatisarna och gröp ur alla potatisar så pass att de blir tomma skal som sedan kan återfyllas. Hacka igenom potatisen och blanda med lök och mozzarellablandningen,  fyll sedan i de tomma skalen med potatisröran och fyll dem ordentligt och ställ över i ugnsformen igen. Gratinera sedan av dem i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter så mozzarellan smälter i potatisarna och de får en vacker gyllenbrun färg.