Västra Götaland fortsatt starkt fäste för högerextremism

3:07 min

Det senaste året har aktiviteterna från nazistiska och rasistiska grupper ökat i Sverige. Det visar Expo i sin nypublicerade årsrapport. Christer Mattsson från Kungälvs kommun är inte förvånad.

Christer Mattsson är chef för Trygga ungdomsmiljöer i Kungälv och jobbar med frågor som rör högerextremism i Västsverige. Han är bland annat drivande i det uppmärksammade Toleransprojektet i Kungälv som har bedrivits i Kungälvs högstadieskolor sedan mordet på John Hron 1995 med syftet att öka toleransen och minska motsättningar mellan ungdomsgrupper.

– Vi har ju sett de här aktiviteterna pågå lite under radarn i flera år. Det stämmer i synnerhet om man tittar på länsnivå, det är områden som bär en tradition av högerextremism.

I Göteborg är exempelvis Torslandaområdet ett sådant område, enligt Christer Mattsson.

– Man kan tala om att det finns starka fästen och det beror ofta på att det bor människor där som har de här värderingarna.

Uppgifterna om aktiviteterna kommer framförallt från organisationernas egen rapportering om vad de har gjort. 2012 skedde 1824 aktiviteter - i fjol 2013 skedde 2 333 aktiviteter, en ökning med 28 procent.

I Västra Götaland skedde det förra året 330 aktiviteter. Endast i Stockholms län var de fler, 351 stycken.

Den vanligaste formen av aktiviteter enligt både Expo och Christer Mattsson är propagandaspridning.

– Man sätter upp hundratals klistermärken och sprayar taggar.

När antalet aktiviteter ökar, är det för att det blir fler nazister?

– Så enkelt kan man inte säga, däremot kan man nog säga att om antalet aktiviteter fortsätter öka så kommer antalet aktivister att öka. Sedan är det svårt att säga vad som är en "medlem" i de här grupperna, det är en social miljö och en gränszon.

Han betonar att frågan om högerextrema rörelser inte är någon ungdomsfråga utan en fråga som är förankrad i lokalsamhällen.

Är de här grupperna en kraft att räkna med eller marginella företeelser?

– Det är alltid en kraft att räkna med, just därför att de är bärare av en idé som hemsöker mänskligheten med jämna mellanrum, nämligen idén om att du och jag inte kan leva sida vid sida.