Sápmi

En halv miljon kronor till samisk kultur

Nu har Samerådet delat ut arbetstipendier till kulturarbetare i de nordiska länderna och Ryssland. Bland de som får dela på över en halv miljon kronor finns en bildkonstnär, en språkarbetare och en musiker.

Nu har Samerådet delat ur pengar till samiska kulturarbetare i form av arbetsstipendier. Totalt handlar det om 60 000 euro, alltså motsvarande över en halv miljon svenska kronor.

Musikern Niilas Holmberg från finsk sida är en av tre stipendiemottagare som får 20 000 euro vardera. Pengarna kommer Holmberg använda till ett nytt album, helt på nordsamiska.

Språkarbetaren Gennadij Lukin mottar också ett stipendium – det för att fortsätta sitt arbete med revitalisering av den svårt hotade kildinsamiskan i Ryssland, genom insamlande och utgivande av muntlig tradition på språket, berättar NRK.

Också bildkonstnären Merja Aletta Ranttila får pengar av det internationella organet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio