Vegetariska recept

Här är dina nya gröna rätter

Om man väl börjar kan man bli duktig på att laga vegetarisk mat, säger paret David Frenkiel och Luise Vindahl som skrivit boken ”Green Kitchen Stories” tillsammans. Här är ett av favoritrecepten.

Proteinstänger av hampa

Ingredienser:

Torra ingredienser  

2.5 deciliter pumpafrön
2.5 deciliter kokosflingor
1.5 deciliter hampafrön
1.5 deciliter hampaproteinpulver
1 deciliter chiafrön
2 matsked bipollen (valfritt)

Blöta ingredienser

20 färska medjooldadlar, urkärnade
1 deciliter kokosolja
4 matsked kakao
1 tesked vaniljessens
6 matsked havregryn
2 matsked vallmofrön

Mixa stötvis de torra ingredienserna hastigt i en matberedare eller en höghastighetsmixer. Mixa inte för mycket, blandningen får gärna vara lite knaprig. Häll allt i en bunke och ställ undan så länge. Lägg de blöta ingredienserna i matberedaren eller höghastighetsmixern och mixa till en puré. Det kan ta lite tid. Om mixern inte är tillräckligt stark kan man behöva röra om med en gaffel några gånger eller tillsätta en skvätt vatten.

Häll de blöta ingredienserna över de torra, tillsätt havregryn och vallmofrön och rör om ordentligt tills allt har blandats. Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd form (28x18 cm) och platta till så det blir kompakt. Ställ in i kylskåpet i ungefär 30 minuter. Skär upp i stänger, slå in dem i papper och förvara i lufttät burk. Håller cirka en vecka i burk.