Snövarning i stora delar av landet

Under dagen väntas 5-15 centimeter nysnö falla över Svealand och sydligaste Norrland. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för de berörda länen. Men enligt Trafikverket är inte trafikväglaget hotat.

Området med regn och snö har rört sig in över delar av mellersta och norra Götaland och också västra Svealand.

– Det kommer under dagen röra sig österut och det väntas både nå östra Svealand och efter hand också sydligaste Norrland, säger Sofia Söderberg, meteorolog SMHI.

Under dagen väntas 5-10 centimeter nysnö falla över Värmland, Örebro, Södermanland, Stockholm, Västmanland, uppsala och Gävleborgs län. För Dalarna och Jämtlands län väntas 7-15 centimeter nysnö.

– Tyngdpunkten för snöfallet kommer under dagen att ligga över norra Värmland och Dalarna, där det väntas komma mest. Men det är varningar ute för hela Svealand och också sydligaste Norrland. Här räknar man med att det kan komma mellan 5 och 10 centimeter nysnö, men i tyngdpunkten upp till 15 centimeter, säger Sofia Söderberg.

Varningarna gäller fram till i kväll över Svealand, och över sydligaste Norrland avtar det västerifrån under kvällen och väntas lämna östra Svealand framåt natten.

Sedan kan det dröja sig kvar lite över sydliga Norrland, men det väntas avta under kvällen.

– Man lägger ut det här för att det kan bli besvärligt väglag, när det kommer så mycket nysnö under ett visst antal timmar, säger Sofia Söderberg.

Även om det kan vara bra att tänka på att ha anpassade däck till väglaget, så ser inte Trafikverket att nysnön kommer att ställa till några större problem på vägarna.

– Framförallt att det är så lite snö på marken från början gör att vi inte ser att det skulle skapa några större problem. Man bedömer att det kommer att vara lätt att röja den snön som kommer, eftersom att det inte finns risk för ovanligt höga vindar, eller andra väderförhållanden som försvårar. Så det är normal beredskap kan man säga, säger Johan Tjerneng presskommunikatör vid Trafikverk.

Temperaturerna kommer att ligga på minussidan, omkring noll grader i Stockholmsområdet och nedemot minus 5 i norra Dalarna och uppöver Härjedalen omkring 8-9 minusgrader. I Värmland väntas det regn och där blir det över de södra delarna plusgrader.

För Svealands del kommer temperaturerna stiga redan i morgon, då mildare luft är på väg.

– På fredag till söndag väntas plusgraderna stiga ytterligare och kommer allmänt att ligga mellan 5-10 plusgrader i stora delar av Svealand.

Temperaturerna i sydliga Norrland kommer i morgon att ligga mellan 0-4 minusgrader, i Götaland hamnar det mellan 7-13 plusgrader för morgondagen. Till helgen väntas varma temperaturer även i sydligaste Norrland, på omkring 3-8 plusgrader, och i Götaland 5-10 plusgrader.