Tema: Mat

Inget klart ännu om köken, säger kommunalråd

1:48 min

Centerpartisten och kommunalrådet i Växjö, Per Schöldberg, vill inte kommentera de konkreta  konsultförslag om neddragningar av antalet tillagningskök i kommunen. Bland annat föreslås att 17 förskolor ska få kyld mat från ett nytt centralkök.
 

– Vi har inte låst fast oss exakt hur många kök, vilka kök, kyld mat varm mat, laga på plats. Det måste vi titta på djupare på eftersom det är en helhet vi ska titta på, säger Schöldberg.

Per Schöldberg passar alltså på frågan om de konkreta konsultförslagen om hur maten till barn och äldre skulle kunna lagas i kommunen i framtiden och som två politiska nämnder i dag ska säga sitt om.

Förslaget handlar om en centralisering av matlagningen till färre kök, 17 förskolekök döms ut också och barnen föreslås i stället få kyld mat från nytt centralkök, bland annat.

– Det är samma sak där, det får vi titta på när vi har alla detaljer i detta, säger Per Schöldberg.

Men socialdemokraten Carl-Olof Bengtsson, som sitter i gymnasienämnden som i dag ska yttra sig över måltidsutredningen, har en helt annan uppfattning och menar att den styrande majoritens vilja är tydlig. Och han är kritisk.

– Det är tveklöst att det förslag som ändå låg framme till kommunstyrelsen och som enligt kommunalagen måste remitteras, var det att man skulle göra en gemensam måltidsorganisation och bygga ett nytt större tillagningskök och därmed också ha fler mottagningskök, säger Carl Olof Bengtsson.

– Det bryter ju också mot de principer som vi tidigare talat om att man skulle ha kockar ute på förskolor och skolor, att man skulle ha mer lokal tillagning, säger Carl-Olof Bengtsson.