Val 2014 i P4 Kristianstad

Fi värvar medlemmar med homeparty

8:29 min

Till den som vill och lyckas samla minst 25 personer kommer Gudrun Schyman hem och berättar om Feministiskt initiativ och ideologin bakom partiet.

Är jämställdheten en valfråga 2014? Och vem driver jämställdhet bäst? Vad innebär jämställdhet? Det kommer vi att titta närmare på i en serie inslag nu i vår.

Nyligen besökte Gudrun Schyman Ystad och då bland annat mor och dotter Boel och Ebba Dahlberg. I deras lägenhet samlades omkring 40 personer för att möta feministiskt initiativs främsta talesperson.

- Det finns många skäl till att man vill göra den här kvällen. Men i det stora är det för att synliggöra normer och strukturer som vi lever i, säger Ebba Dahlberg.

- Om man för ut kunskap kan vi bli varse om vad vi kan göra för att kämpa emot ojämlikheterna och få ett mer jämställt samhälle. Som det ser ut i dag är Sverige inte ett jämställt samhälle fast man kanske vill tro det, fortsätter hon.

Majoriteten av besökarna är kvinnor men även ett gäng unga killar finns på plats. En av dem är Adam Stålhammar.

- Jag är här för att jag ville veta vad Fi är för sorts parti och vad de vill. Jag ville veta hur man skulle kunna driva jämställdhetskampen i politiska Sverige i dag, säger han. 

Sedan i augusti har Gudrun Schyman och andra i partiet besökt partimedlemmar och potentiella väljare i hemmen. Efter att kalendern började bli fullbokad gör de upp till tre homepartyn om dagen. 

Metoden sägs delvis vara en budgetfråga. Genom hembesöken slipper partiet bland annat hyran för samlingslokaler. Men det har också gjort avtryck i antalet medlemmar.

- Sedan årsskiftet har vi blivit 6000 medlemmar istället för 1000, berättar Gudrun Schyman.

Hittar ni nya väljare eller är det människor som skulle röstat på Fi ändå?

- De allra flesta är de som börjat fundera på att det kanske vore ett alternativ. Ibland är den som tar initiativ till att bjuda hem redan medlem. 

Under sitt föredrag berättar Gudrun Schyman bland annat att feministerna i övriga partier främst finns på vänsterkanten.

Måste man vara vänster för att rösta på Fi?

- Nej, man behöver inte vara mer än feminist. Att det ser ut på det där sättet beror på att man på vänsterkanten är mer van vid att tala i termer om struktur och man förnekar inte struktur.