Tema: Mat

Liten del lokalproducerat trots mycket marknadsföring i butiker

2:01 min

Under vår matvecka har vi fått reaktioner från dig som lyssnar att storköpen gärna marknadsför sig med att de säljer närproducerat trots att det är en väldigt liten del av sortimentet. På Ica Maxi i Växjö  genomför man nu en sådan kampanj trots att det mesta inte är lokalproducerat.

Här kan du läsa allt om temaveckan om mat.

Håkan Seiborg står vid de närproducerade äggen. På golvet framför honom är det markerat med kampajen "En god granne" och en stor solros som symbol. Både vid äggen och potatisen ser man att skyltningen även omfattar det som inte är närproducerat.

– Där är Kronägg

– Ja det är visserligen svenska ägg men där vet man ju i alla fall inte alltid varifrån det kommer säger Håkan Seiborg.

Lyssnare har hört av sig till oss och reagerat på att butikerna marknadsför närproducerat för mycket i förhållane till det sortiment man faktiskt har. Men det håller inte Håkan Seiborg med om.

– Det håller jag inte riktigt med om. Jag tycker vi har kommit en riktigt bra bit med det närproducerade.

Men tror du inte kunden som kommer in här förväntar sig att hitta närproducerat och sedan är det bara en liten del som är närproducerat än så länge?

– Nej jag tror faktiskt inte det är riktigt så, jag tror att man hittar de här stationerna där vi tydligt märker ut. Allternativet hade varit att inte göra det och då hade det inte gjort någon nytta för den lokala produktionen.

Det närproducerade köttet levereras från slakteriet i Skövde sedan är det upp till den som handlar köttet att bestämma sig för om vad som är närproducerat, för allt kött som säljs som närproducerat är inte från Småland.

Utanför en annan butik träffar P4 Kronoberg Helen Johansson som ska in och handla. Och jag passar på att fråga henne när hon tycker att något är närproducerat.

– Om det ligger här i Småland. Småland tycker jag är närproducerat.

Om det är utanför Småland då?

– Nja då är det väl inte riktigt närproducerat.

När jag berättar för Håkan Seiborg att konsumenten Helena Johansson tycker att Småland är gränsen för att kött är närproducerat svarar han så här.

– Det uppstår i betraktarens ögon givetvis. Men i en alltmer globaliserad värld så tycker inte jag att vi ska slå knut på oss själva och tajta ihop den geografiska begränsningen för hårt.