Renskötselkonventionen

Idag överlämnas renskötselkonventionen till ministrarna

Idag fredag lämnar den samiska arbetsgruppen för svensk-norsk renskötselkonvention över sitt arbete till ansvariga ministrar från Sverige och Norge.

Nu är det upp till regeringarna att jobba vidare i frågan, menar Ellinor Marita Jåma, som representerar det norska Sametinget i arbetsgruppen.

– Det finns stora utmaningar framför oss men de är lösbara, säger Jåma, som också påpekar att Sametingen måste följa upp utvecklingen i frågan.

För fyra och ett halvt år sedan undertecknade svenska och norska ministrar en konvention om gränsöverskridande renskötsel. Förhoppningen var då att avtalet skulle träda i kraft inom ett år, för att lösa konflikter mellan samebyar i Sverige och renbetesdistrikt i Norge.

Men avtalet möttes av kritik från samiskt håll – bland annat sa både SSR och Sametinget nej till konventionen. Istället inrättades en arbetsgrupp med representanter från de norska och svenska Sametingen samt rennäringsorganisationerna i respektive land.

Nu, efter ett och ett halvt års arbete, lämnar den arbetsgruppen över sitt förslag till de ansvariga ministrarna från Sverige och Norge, landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) respektive lantbruks- och matminister Sylvi Listhaug (FrP).

Den stora skillnaden jämfört med 2009 års konventionstext är enligt norska Sametingets Ellinor Marita Jåma att man lyfter fram samarbetsavtal mellan samebyar och renbetesdistrikt.

– Vi menar att det är samebyarna och distrikten som själva vet bäst hur de kan utnyttja sina områden. Det är ju just det man har kritiserats för tidigare, att andra ska komma och fördela områdena, säger Jåma.

Det är många viljor som ska samsas för att få till ett enhetligt förslag gentemot de båda regeringarna. Svenska Sametinget har sagt att man stödjer arbetsgruppens förslag, men att man begär en tidsfrist av regeringarna vad gäller vissa samebyar och distrikt. Man begär även en rättighetskartläggning. Också norska Sametinget har röstat för förslaget.

SSR stödjer arbetsgruppens förslag, trots att flera samebyar ställer sig kritiska. Renägarförbundet å sin sida menar att det måste till en utredning innan ett eventuellt godkännande, och på norsk sida sa NRL i november nej till arbetsgruppens förslag. Men NRL:s ordförande Nils Henrik Sara hoppas på en lösning.

– För mig står det här som en väldigt viktig sak. Jag hoppas på en god dialog mellan samebyar och distrikt, så att vi får en konvention som gör att det bli drägligt för alla parter, säger Sara.

– Så du ställer dig bakom det här som kommer överlämnas i Oslo?

– Jag ställer mig bakom konventionen, men innehållet är inte ristat i sten. Det kan senare justeras så att det är till bästa gagn för alla parter.

Olle Kejonen
olle.kejonen@sverigesradio.se

Karen Eira
karen.eira@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio