Öppna kontorslandskap: "Nackdelarna större än fördelarna"

4:58 min

Forskaren Helena Jahnke har kommit fram till att nackdelarna överväger fördelarna med öppna kontorslandskap.

P4 Gävleborg besökte Lantmäteriet i Gävle och pratade med Tina Hallin som sitter i ett öppet kontorslandskap. Hon säger att hon trivs bra, så länge man tar hänsyn till sina kollegor.

– Jag tycker det fungerar bra. Det är väldigt lugnt vid den enheten där jag sitter, säger Tina Hallin.

– Min upplevelse är att det är väldigt lugnt och att man tar hänsyn till varandra, säger hon.

På Lantmäteriet sitter ett 20-tal kollegor i det öppna kontorslandskapet.

Blir det surrigt när telefonen ringer samtidigt hos alla?

– Det är klart att man hör, men jag blir inte så störd av det. Man är inte alltid på sin plats heller. Och man kan ju alltid ta på sig hörlurar eller gå in i ett "tyst rum", säger hon.

Forskaren Helena Jahnke har undersökt hur öppna kontorslandskap påverkar arbetsmiljön.

– Fördelarna som företagen eftersträvar är att man ska få en bra överblick, att medarbetarna ska kommunicera bättre med varandra, att man ska jobba mer team-baserat och kreativt. Och ett tyngre argument är att man vill spara pengar, säger hon.

Studier visar dock att den positiva effekten man kan uppleva av att interagera med kollegorna lättare, är så pass liten i jämförelse med de negativa effekterna man får av en försämrad ljudmiljö.

Studier visar också att man upplever det lika lätt att kommunicera med sina kollegor om man sitter i ett enskilt kontor som i ett kontorslandskap.

– Man kan väl säga att studien slår hål på myten om att kontorslandskap är bättre för kommunikationen, säger hon.

Vad är nackdelarna?

– Man får en försämrad akustisk miljö och att man inte kan sitta enskilt och arbeta längre. Det är flera ljud som kan störa oss. Plötsliga ljud, kollegor som pratar.

Enligt Jahncke störs vi dels av plötsliga, oförutsedda ljud som avleder vår uppmärksamhet om vi försöker koncentrera oss på något – då är det bättre med kontinuerliga ljud som vi kan förutse, och dels blir det "en krock i hjärnan".

– Exempelvis om vi läser en text, så krävs det processer som bearbetar både talljuden semantiskt och språkligt, men också semantiskt och språkligt i texten som vi läser. Och då blir det en krock som gör att vi inte kan prestera lika bra.

Kan man träna upp det här?

– Om man har en bra förmåga att komma ihåg siffror och telefonnummer, har lättare att vänja sig vid ljud. Framförallt om det är ljud som man kan förutse. Annars har man ungefär lika svårt att vänja sig.