Filmad misshandel av tv-chef upprör i Ryssland och Ukraina

1:57 min

I både Ryssland och Ukraina toppas nyheterna i dag av en video som visar parlamentsledamöter från det höger-extrema ukrainska partiet Svoboda - som stormar det statliga tv-bolaget och misshandlar chefen och anklagar honom för att stödja Ryssland.

Länk: Se videon (varning för våldsamma bilder)

I videon ses ett tiotal män som går in på tv-chefens kontor och först ifrågasätter hans nationalitet och sedan anklagar honom för att stödja rysk separatism.

Männen är upprörda efter att den statliga tv-kanalen i tisdags sände direkt från Georgievskysalen i Kreml, när Putin undertecknade ett avtal om Krims status som en del av Ryssland.

Tv-chefen Aleksandr Panteleymonov försvarar publiceringen lugnt med händerna i fickorna, men förs med våld till sitt skrivbord där han misshandlas och tvingas skriva under ett papper där han säger upp sig.

Händelsen utspelar sig på den statliga nationella tv-stationen kanal 1, den största tv-kanalen i Ukraina.

Videon spreds snabbt på nätet och toppade i går nyheterna i flera ryska medier, där den presenterades som ett exempel på ukrainsk extremism och hur ryssar behandlas i Ukraina, ofta med tillägget "där nu fascister styr". 

Även i Ukraina har bilderna fått stor uppmärksamhet och väckt bestörtning - inte minst för att de spelar i händerna på Putin och det propagandakrig som nu pågår.

Tre av männen som tar sig in på kontoret är parlamentsledamöter från regeringspartiet Svoboda och den som leder aktionen och misshandlar tv-chefen, är även ledamot i en parlamentarisk kommitté för yttrandefrihet.

Ukrainas premiärminister Jatsenjuk har tagit avstånd från aktionen.

– Detta är inte våra metoder, säger han.

I går demonstrerade människor i Kiev utanför chefsåklagarens kontor, och krävde att brottet utreds. Åklagaren som själv är medlem i Svoboda, har tillsatt en utredning.

Till historien hör att tv-kanalen var den som var mest trogen den nu störtade presidenten Yanukovych under Maidan-demonstrationerna och dödsskjutningarna, vilket gjort Tv-chefen till av många hatad person.