Allt fler väljer morot framför kött

1:40 min

De senaste åren har antalet svenskar som äter köttfritt ökat och i dag är var tionde svensk vegetarian eller vegan, visar färska siffror.

I Gävle märks det allt större intresset för vegetarianism på många ställen.

Det är Demoskop som gjort undersökningen på uppdrag av organisationen Djurens rätt.

Senast de gjorde en mätning av 2009. Då var 4 procent av svenskarna vegetarianer eller veganer, men nu har de alltså blivit fler och var tionde svensk äter i dag inte kött. 

– Det är fantastiskt kul att så många blivit vegetarianer, säger Emma Ekman som är ordförande i Djurens rätt i Gävle.

Vad beror ökningen på tror du?

– Vegetarianism, men också djur- och miljöfrågor, har varit mycket uppmärksammade i media. Dessutom har vi i Djurens rätt pratat mycket om det. Det är sånt som får folk att öppna ögonen tror jag, säger Emma Ekman.

Hur är det att vara vegetarian i Gävle?

– Det är mycket bättre nu än för några år sen, vilket är ett bevis för att intresset är större idag. Det är fler som efterfrågar vegetariskt och veganskt i butiker och på restauranger, säger Emma Ekman.

Undersökningen visar att det har skett en attitydförändring gentemot en gröndiet. Av de tillfrågade som äter kött säger sig 37 procent ha ett ökat intresse för vegetarianism. År 2009 var motsvarande siffra bara 21 procent.

Att fler väljer bort såväl kött som mejeriprodukter märks inte minst på många menyer. Ett exempel på det är restaurangen Old Saint i Gävle, som är ett av de få ställen i Sverige där det går att beställa en vegansk pizza, som alltså inte har minst spår av djur.

– När jag började jobba här för nästan tio år sen var det få vegetarianer och veganer. Men nu för tiden är de många, säger Rina Johanna som jobbar på restaurangen. 

Efter att många efterfrågat ett veganskt alternativ, alltså en rätt utan kött, ägg eller mejeriprodukter, utökade Rina Johanna menyn med två veganska pizzor. Osten är gjord på vegetabilisk olja och fri från djur.

– De som har varit här och ätit är jättenöjda för att det finns ingen annanstans där de kan köpa en veganpizza, säger Rina Johanna.