TRANEMO

Parkuddens vänner vill "rädda" sin gamla festplats

1:27 min

Parkuddens vänner vill blåsa liv i den gamla folkparken och har nyligen tagit över ägarskapet från Tranemo IF. I eftermiddag firas övertagandet med mingel, mat och tårta.

"Parkuddens vänner" - så kallar sig den ideella förening i Tranemo som beslutat sig för att få liv i utbudet på den gamla utomhusdansbanan med bygdegård.

Uppstartsfest
Parkudden ligger alldeles vid sjön i Tranemo och under dess glansdagar uppträdde artister som Abba, Jerry Williams och Lill-babs.

Även om det fortfarande är aktivitet där, förra året spelade State of drama bland annat, så är det lite nedgånget och slitet. Det hoppas man få ändring på genom bidrag och sponsring.

– Vi vill att det ska hända mer aktiviteter här och att det ska vara levande. Jag tror att det kommer bli mer här nu framöver för vi vill ju att det ska hända mer här, säger Anne Andersson kassör i Parkuddens vänners styrelse.

Vid 16-tiden i eftermiddag har de ett jippo där de bjuder på soppa, kaffe och tårta för att berätta om sina planer för året och för att få igång engagemanget från Tranemoborna.

Söker ekonomiskt stöd
Sedan i höstas så är det inte längre Tranemo If som äger Parkudden, utan istället föreningen Parkuddens vänner och genom det hoppas föreningen på att det ska bli fler aktiviteter framöver. De hoppas också få in mer pengar, genom att exempelvis söka pengar från Allmänna arvsfonden.

För det finns saker att förbättra. Bland annat håller den gamla villan på att förfalla, och visionen är att samla in flera miljoner kronor för att renovera den eller riva och bygga nytt.

– Där är ingen verksamhet nu. Där är bara en massa stolar och bord och grejer. Men där har till och med varit nattklubb en gång i tiden. Den hette Kia Ora och det var 1973-1974 nångång. Där bodde man ju nästan på den tiden, säger Ingemar Josefsson.

Mer om Parkuddens framtid och historia i eftermiddagsprogrammet i P4 Sjuhärad idag.