Nya rutiner avlastar arbetsförmedlarna

0:45 min

Arbetsförmedlingens nye generaldirektör Mikael Sjöberg har beslutat om nya sätt att jobba för att avlasta arbetsförmedlarna som han anser har för mycket att göra. Blaned annat slopas kravet på en handlingsplan för arbetslösa från första dagen.

Enligt det nya förslaget ska handlingsplanen i stället göras inom tio dagar. Arbetsförmedlarna får också större frihet i att rensa bort onödiga besök och i stället ha kontakt med arbetslösa via mejl och telefon, och dessutom upphävs kravet på att komma med ett jobbförslag vid varje kontakt.

Beslutet är bra men inte tillräckligt, enligt facket ST:s ordförande på Arbetsförmedlingen Helena Perlerot.

– Det är ett steg på vägen. Det som framför allt kan kännas som en förändring är det här med besöksfrekvensen. Och flera dagar på oss att göra en handlingsplan, men jobbet kvarstår att göra den. Det känns som ett ljus i tunnels med de här besluten, säger Helena Perlerot.

Räcker det här för att ni som jobbar på Arbetsförmedlingen ska kunna göra ert jobb bättre och förmedla jobb till fler?

– Nej, det gör det inte utan det är fortfarande detaljstyrningen och fortfarande för lite tid att hinna med arbetsgivarkontakter och klara vårt uppdrag.

Vad är lösningen på det?

– Antingen att se över det här med detaljstyrning och om inte det fungerar måste vi ha mer personal, säger Helena Perlerot.