Svenskarna äter rekordmycket kött

1:59 min

Vi åt mer kött än någonsin under förra året, det visar nya siffror från Jordbruksverket. Framförallt är det förbrukningen av kyckling som ökar. De senaste tjugo åren handlar det om en ökning på nästan 150 procent. Håkan Boström är köksmästare på en restaurang i Jönköping.

– Prismässigt är det prisvärt och det är magert kött, det är nyttigare. Vi säljer ohyggliga mängder kyckling, det är rätt många ton varje år, säger köksmästare Håkan Boström.

Förberedelserna inför lunchrusningen pågår för fullt. Om några timmar kommer de första lunchgästerna och många förväntar sig kött.

– Vi serverar schnitzel varje dag. I Stockholm har de ju köttfria måndagar, det tror jag inte hade funkat här. Det hade blivit ramaskri, säger  köksmästare Håkan Boström.

Nya preliminära siffror från Jordbruksverket visar att köttförbrukningen per person under förra året låg på 88,2 kilo. Förbrukningen är den mängd köttråvara inklusive ben som går åt för att tillgodose vår köttkonsumtion.  Åsa Lannhard Öberg arbetar på enheten för handel och marknad på Jordbruksverket.

– Det är högre än vi har sett tidigare. Vi hade en tidigare toppnotering 2011 där vi kom upp till 87,6 kilo, säger Åsa Lannhard Öberg, handläggare på Jordbruksverket.

Det är fågelkött, där kyckling är dominerande som ökar mest. De senaste tjugo åren har förbrukningen i Sverige  ökat med nästan 150 procent, det kan jämföras med griskött som under samma tid bara ökat med åtta procent.

– Om man tittar på prisutvecklingen kan vi konstatera att från 1994 till 2013 sjönk priset på kyckling om man ser på det inflationsjusterade priset. Det har blivit billigare att äta kyckling, säger Åsa Lannhard Öberg.

Hur viktigt är det?

– Priset är viktigt, säger Åsa Lannhard Öberg.

Det är inte bara i Sverige vi äter mer fågelkött, trenden syns även globalt.

– FAO pekar på att om trenden håller i sig kommer fågelkött gå om griskött som det största köttslaget globalt inom en snar framtid, säger Åsa Lannhard Öhberg.