Kristdemokraterna vill att fångar ska betala hyra

2:13 min

Fångar på landets fängelser ska betala hyra under tiden de sitter inne. Det föreslår Kristdemokraternas rättspolitiska talesperson Caroline Szyber som nu tagit fram förslag för att förnya partiets kriminalpolitik.

– När jag har pratat med unga och äldre personer som suttit inne så har väldigt många av dem sagt att en viktig del i deras återanpassning, det är att de lär sig att de inte kan leva lyxfällan-livet, och då handlar det om att man lär sig ett ekonomiskt ansvarstagande, och ett exempel som vi ser i den ekonomiska normaliseringsprocessen skulle vara att man betala hyra i fängelset, säger  Caroline Szyber.

I dag får interner en ersättning på som mest 13 kr i timmen om man studerar eller jobbar. Kristdemokraternas rättspolitiska talesperson Caroline Szyber vill att dömda dels ska få marknadsmässiga löner i fängelset. men också betala för boendet på anstalten.

– Sköter man sig, då kanske det också är möjligt att den här hyran skulle kunna betalas tillbaka som en grundplåt när man sen lämnar fängelset, säger  Caroline Szyber.

Sen i höstas driver Kristdemokraterna linjen att det skall vara kriminellt att rymma från fängelse. Partiet vill också ta bort den så kallade ungdomsrabatten på straff för brottslingar mellan 18-21 år. Caroline Szyber föreslår nu också bland annat att fotboja ska kunna användas betydligt oftare på unga personer mellan 15 och 17 år.

– Och där man ser att en total frihetsberövning inte är bra, säger Caroline Szyber.

Var skulle den personen få kunna röra sig då?

– Nej, men det skulle vara från hemmet till skolan, om man har en fritidssysselsättning, som också är ett sätt att kunna leva ett skötsamt liv så ska det finnas möjligheter till det. Men man kanske då inte ska kunna åka till andra platser, till exempel om man då har varit någonstans och bråkat med andra kriminella gäng, säger Caroline Szyber.

Enligt statens institutionsstyrelse är det i dag ett tiotal unga per år som dömts till sluten ungdomsvård och som övervakas med fotboja. Att öka det här till att omfatta betydligt fler personer, det är något som Brottsförebyggande rådet tar avstånd ifrån. Stina Holmberg är enhetschef på BRÅ hänvisar till forskning från Storbritannien..

– Det visar sig att snarast är det väldigt många som bryter mot reglerna, och att ge dem påföljder som de inte har några riktiga förutsättningar att klara av, det kan snarare stjälpa än hjälpa, säger Stina Holmberg.