Svensksomalier ger egen bild av Somalias historia i ny utställning

3:54 min

Kulturföreningen Hidde Iyo Dhaqan har under tre år arbetat med projektet Egna röster, egna bilder för att ge en ny bild av Somalias historia och somalier i Sverige. Nu blir materialet en utställning i Malmö.

Utställningen består av tusentals fotografier och berättelser som samlats in av svensksomalier i Malmö. Materialet har samlats in av ungdomar som intervjuat släktingar och vänner i både Somalia och Sverige för att ta del av deras historier om hur Somalia var innan inbördeskrigets start i början av 1990-talet och hur det var att komma till Sverige.

Det är den somaliska kulturföreningen Hidde Iyo Dhaqan tillsammans med fotografen Lars Strandberg och redaktören Lars Åberg som har sammanställt materialet, först till en bok och nu även en utställning som pågår fram till den 30 juni.

– Vi har dels en massa nya bilder men också historiska bilder från 1960- och 70-talen i Mogadishu, som då fungerade som en vanlig storstad. Det fanns universitet, järnväg, trevlig strand och fina byggnader. Mycket av det där har försvunnit så det var viktigt att visa att det fanns förr i världen, och inte för så länge sen heller, säger Lars Åberg, redaktör för boken Egna röster, egna bilder.

Utställningen bygger till stor del på boken Egna röster, egna bilder som släpptes i början av mars. De är båda delar i ett projekt med samma namn som startades för tre år sedan för att lyfta fram somaliers egna berättelser i media. Det är den första svenska bok som skildrar Somalias moderna historia och som innehåller fotografier tagna både innan och efter inbördeskrigets början.

Mohamed Yassin är en av de som varit med och samlat in fakta och fotografier till projekten. Han säger att de hoppas att boken och utställningen ska locka både svensksomalier och etniska svenskar att lära sig mer om Somalias historia och att somalier ska få ge sin bild av att vara svensksomalier i Sverige.

– Det är alltid någon som pratar om somalier och inte somalier som pratar om sig själva. Det var som att den somaliska gruppen behövde en förmyndare. Det var alltid någon som påstod sig att ha kunskap om somalier som inte överensstämde med det som våra föräldrar berättat om Somalia som land. Vi ville bevisa att så är inte fallet, det är så här, säger Mohamed Yassin, delaktig i den somaliska kulturföreningen Hidde Iyo Dhaqan.

Fadume Mohamed är ungdomsledare i den somaliska kulturföreningen i Malmö. Hon säger att få av de ungdomar som hjälpt kulturföreningen att samla in material till projekten visste hur det var att leva i Somalia innan inbördeskriget och blev förvånade över deras föräldrars berättelser.

– Många ungdomar blev chockade när de intervjuade sina föräldrar. De sa: "Oj, vi visste inte att Somalia var så", när deras föräldrar berättade hur de växte upp i Somalia och hur de kom till Sverige. Föräldrarna hade inte berättat för barnen tidigare, säger Fadume Mohamed, ungdomsledare i föreningen Hidde Iyo Dhaqan.

Amal Abdi Hakim är också ungdomsledare i kulturföreningen och säger att många i dag har en väldigt negativ bild av somalier, att svenskar ofta förknippar somalier med arbetslöshet, lathet och dålig läskunnighet, och menar att det är viktigt att alla får komma till tals för att bryta den mytbilden.

– Ingen somalier säger emot. Det är därför. När media hittar på eller överdriver säger somalier inte nej utan är tysta, och då tror folk att det är sant. Men nu får det räcka. Nu ska vi se till att folk får höra vår sida av sanningen, säger Amal Abdi Hakim.