"Sensationellt om Banksy dyker upp"

1:41 min

Det ryktas att de omtalade, men mycket anonyme, brittiske gatukonstnären Banksy ska komma till Stockholm på söndag. Det skulle vara helt sensationellt om han verkligen dök upp, säger Per Andersson på SVT:s Kulturnyheter.

I veckan skickades ett anonymt brev ut till flera redaktioner, däribland SVT:s Kulturnyheter, att Banksy kommer till Stockholm för "sin första officiella inofficiella utställning i Sverige".

Frågan är om den mycket anonyme gatukonstnären verkligen kommer. Per Andersson som är redaktör på SVT:s Kulturnyheter och författare till en bok om graffiti hoppas att det stämmer.

– Banksy är möjligtvis jordklotets mest kända nu levande konstnär. Han har trots det, noggrant bevarat sin hemlighet, säger Per Andersson.

Men om Banksy skulle måla ett verk på Stockholms gator har Stockholms stad ett delikat problem. Staden har nämligen en nolltolerans mot klotter och graffiti, en policy som säger att allt klotter ska tas bort inom 24 timmar.

P4 Radio Stockholm har sökt kulturborgarrådet (FP) Madeleine Sjöstedt för en kommentar, men hon är upptagen och har inte kunnat kommentera.

Däremot menar Mats Berglund (MP) i Stockholm att scenariot, om Banksy målar ett verk värt väldigt mycket pengar och sedan måste målas över, är helt absurt. Han jämför det med att måla över ett verk av Anders Zorn.

Utställningen ska, enligt det anonyma brevet, hållas någonstans på Hudiksvallsgatan i Stockholm den 23 mars mellan 13-16, några närmare beskrivningar finns inte.