Afghanska journalister förskräckta efter dådet

1:41 min

Efter gårdagens attentat mot hotellet Serena i Afghanistans huvudstad Kabul som krävde nio människors liv så växer osäkerheten bland journalister i Afghanistan. Det säger Benjamin Ismail som bevakar journalisters situation i Afghanistan för Reportrar utan gränser.

-- Journalister i Afghanistan vi har varit i kontakt med är förskräckta efter dådet, säger han.

Nio människor mördades när fyra beväpnade unga män sköt gäster på Hotel Serena i går kväll. Bland de mördade fanns journalisten Sardar Ahmad och hans fru och två barn bland dödsoffren.

Men enligt Reportrar utan gränser finns det hittills inga uppgifter som tyder på att Sardar Ahmad var en förbestämd måltavla, eller mördades i egenskap av journalist.

Flera säkerhetsexperter menar att Hotel Serena var en attraktiv måltavla för talibanerna, som tagit på sig dådet, eftersom där igår kväll fanns många internationella valövervakare . Det menar också Åke Roghe som leder EU:s polisinsats i Afghanistan.

– Ju närmare valet vi kommer, ju mer aktiva kommer talibanerna vara. Framförallt på platser som frekventeras av internationella valövervakare är betydligt mer i skottgluggen, säger han.

Rädslan för nya dåd i Afghanistan, efter mordet på Sveriges Radios korrespondent Nils Horner och gårdagens attack som krävde fem afghaner och fyra utlänningars liv, är just det målet som talibanerna vill uppnå.

– Det fanns några valövervakare som blev utsatta här, vi ser redan nu att de har dragit åt sig öronen, och det är precis vad talibanerna vill åstadkomma, säger Åke Roghe.