Gotländska mynt kan ha stulits av museichef

1:51 min

En tidigare museichef för ett av Sveriges mest ansedda museer misstänks ha stulit antika mynt och dokument från museet, som i sina samlingar har en stor mängd mynt från gotländska utgrävningar.

Den man som misstänks för stölderna har varit en av få som haft tillgång till de föremål som försvunnit. Han har också tidigare åkt fast för att ha stulit frimärken från en auktionsfirma.

Det var efter detta som det beslutades att göra inventeringar på mannens arbetsplats vilket ledde till upptäckten att det saknades många värdefulla föremål,. Bland annat mynt, skrifter och brev, som ett fåtal personer haft tillgång till. En teori är att mannen sålt museieförmålen vidare.

Ett av föremålen har också hittats hos en samlare som visar sig haft kontakt med den nu stöldmisstänkte mannen. Hur mycket föremålen som försvunnit är värda är, enligt åklagaren, svårt att bedöma, men det handlar om hundratusentals kronor. Och det kulturhistoriska värdet går såklart inte att uppskatta.

Enligt den misstänkte mannens advokat förnekar mannen själv att han ska ha stulit något från muséet. Men kammaråklagare Jonas Svanfeldt har en annan syn på saken.

- I nuläget finns inget som pekar mot någon annan person.