Uteslutna från SD går till Svenskarnas parti

2:04 min

När nazistiska Svenskarnas Parti ställer upp i kommunalvalet i höst, finns flera tidigare Sverigedemokrater med på listorna, visar Ekots genomgång.

En av dem är Stig-Erik Werner som är politisk vilde i kommunfullmäktige i Tidaholm.

– Det som SD skulle ha varit är det SvP är i dag. Invandringsfrågan är ju en sak - landet tillhör ju Sverige och det svenska folket, det anser ju jag, säger Stig-Erik Werner.

Är du besviken på Sverigedemokraterna?

– Ja, det kan man nog säga att jag är.

Stig-Erik Werner valdes in som ersättare för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i Tidaholm 2010, men efter att 2011 deltagit i en demonstration mot ett moskébygge i Göteborg - uteslöts han ur partiet.

Nu är han medlem i Svenskarnas parti, som har rötter i Nationalsocialistisk front och bland annat förespråkar att bara så kallade etniska svenskar ska ha svenskt medborgarskap.

– SD har kört den politiken som vi använder oss av. De skulle ha avancerat åt det hållet. Det är vad vi anser. Så de flesta styr upp mot SvP av oss.

Stig-Erik Werner är inte ensam. När partiet nu presenterat namn på 42 kandidater som ska ställa upp i valet i 30 kommuner, har fyra kandidater tidigare varit invalda på kommunala mandat för Sverigedemokraterna - i Tidaholm, Mönsterås, Bromölla och Lidköping. I de tre förstnämnda kommunerna har företrädarna varit SD-medlemmar. I Lidköping kom en medlem i Svenskarnas parti in i fullmäktige på ett SD-mandat, efter att flera personer skrivit hans namn på en SD-valsedel.

Partisekreteraren Jonas Andersson säger till Ekot att partiet skickat brev till Sverigedemokrater i kommunerna och presenterat partiet som ett alternativ.

Ur SD:s synvinkel har den gångna mandatperioden varit turbulent. Partiet har haft svårt att fylla upp mandaten i kommunerna - i nuläget står 63 platser tomma.

Samtidigt har 66 medlemmar blivit uteslutna ur partiet efter att SD infört nolltolerans mot rasism, och det har öppnat för värvningar. Björn Söder är partisekreterare för Sverigedemokraterna.

– Delar man inte Sverigedemokraternas värdegrund vilket uppenbarligen den del personer inte gör, så är det ju rätt att de stiger av, och ansluter sig till det parti som står de närmast. Och är det så att de sympatiserar med Svenskarnas parti, så har de inte i Sverigedemokraterna att göra, säger Björn Söder.

Är det ett parti som ni skulle kunna samarbeta med?

– Det ser jag som fullständigt uteslutet.