Helene Lööw: Nazistiska Svenskarnas parti ny faktor i valet

2:45 min

I valet i höst kandiderar det nazistiska Svenskarnas parti, SvP, i ett 30-tal kommuner. Men partiet marknadsför sig inte som nazister säger Helene Lööw, docent i historia vid Uppsala universitet. Hon tror att partiet kan komma att få röster från vissa av Sverigedemokraternas väljare.

– De blir en slags ny faktor i valet eftersom de ställer upp i så många kommuner. Sedan återstår naturligtvis att se om de lyckas få fart på en valrörelse, det är mycket avgörande av det, säger Helene Lööw.

När nazistiska Svenskarnas parti kandiderade i förra valet och fick ett mandat i Grästorp, var det en sensation. Nu storsatsar partiet, som har rötter i Nationalsocialistisk front, och kandiderar i ett 30-tal kommuner, och som Ekot berättat är fyra kandidater i kommunvalet personer som tidigare blivit invalda på SD-mandat i kommunerna.

En av dem är Stig-Erik Werner, politisk vilde i Tidaholm, som efter att ha blivit utesluten ur Sverigedemokraterna nu har blivit medlem i ett parti som förespråkar att bara så kallade etniska svenskar ska ha rätt till svenskt medborgarskap och maktpositioner i Sverige.  

– Vi är inte emot någon egentligen. Vi är mera för det svenska folket, säger Stig-Erik Werner.

Och Helene Lööw tror vissa SD-väljare kan tänka sig att rösta på Svenskarnas parti.  

– Nu lanserar de sig ju inte i valrörelsen som ett nationalsocialistiskt parti. De kommer ju snarare att lansera sig som de är något annat. De här kan komma att bli ett alternativ för de som vill ha ett betydligt radikalare alternativ än Sverigedemokraterna. Men också kanske för sådana som tidigare var Sverigedemokrater men som tycker att Sverigedemokraterna har blivit alltför mainstream, säger Helene Lööw.

I Lidköping sitter en av partiets medlemmar på ett av Sverigedemokraternas mandat, efter att flera personer skrivit hans namn på valsedeln.

Enligt Björn Söder, partisekreterare för Sverigedemokraterna, kan det bli aktuellt att låsa valsedlarna för att undvika att personer kommer in i partiet bakvägen.

– Det finns ju en möjlighet att man låser sin lista, vilket gör att man inte kan skriva dit ett namn. Det får man göra avvägningar från fall till fall, om det är befogat eller ej. Om det finns risker för att det finns intressen att kapa ett Sverigedemokratiskt mandat eller ej, säger Björn Söder.

Svenskarnas parti kandiderar i både små och stora kommuner. Ibland annat Stockholm och Göteborg, men enligt Helene Lööw är det på små orter partiet har en realistisk chans.

– När alla mindre partier börjar etablera sig, att man börjar med de här små orterna där det inte krävs så himla många röster för att ta ett mandat för att få ett parlamentariskt genombrott, säger hon.