"Banksy" i Stockholm lockade många

2:02 min

I dag samlades hundratals, kanske fler än tusen, människor i ett gammalt rivningshus i norra Stockholm. De hade lockats dit efter rykten om att den världskände gatukonstnären Banksy skulle hålla en utställning i närheten.

Andreas Sundberg är ett fan av Banksy, men tvivlade på att det verkligen var han som låg bakom utställningen.

– Det är ju spännande, men han har ju aldrig vad jag vet visat sig för någon, säger han.

Ett par ben som dinglade från taket, en manskropp som krossats av en gigantisk designerväska och en svensk flagga med texten Absolut Switzerland. Det var syner som mötte besökarna, efter att de köat sig in i den gamla tegelbyggnaden, vid Norrtull i Stockholm. Utställningens upphovsperson gav sig aldrig till känna. Men besökarna lockades till utställningslokalen av svartklädda figurer med visselpipor.

En av de som var på plats var Tobias Barenthin Lindblad, redaktör för bokförlaget Dokument press och föreläsare om gatukonst. Han ser utställningen som årets största konsthändelse, men tror inte att vi någonsin kommer få reda på om Banksy var inblandad i utställningen överhuvudtaget.

– Jag tycker inte det är så intressant. Det håller hög kvalitet och är väl genomarbetat.  Det är väldigt roligt att vara här och titta och det är fantastiskt roligt att det är så extremt mycket folk!

Flera besökare lämnade sitt eget avtryck på de slitna väggarna, efter att ha brutit sig in i ett rum med sprayflaskor. Linn Mjörnheim var en av dem som uppskattade hur interaktiv utställningen var.

– Det känns som ett sätt att göra konsten mer folklig, när folk får interagera med konsten. Att vi blir konstverket.

Under utställningen utbröt ett bråk, efter att en av besökarna försökt ta med sig en del av utställningen - en nallebjörn iklädd en likadan orange overall som fångarna på Guantanamo bay bär. Något som Tobias Barenthin Lindblad, tycker väcker frågor om ägandeskap och vilket sorts samhälle vi har.

– Tycker vi att det är ok att en enskild person stjäl någonting så att alla andra inte får se det. Jag kommer direkt att tänka på sådant som privatiseringar inom vård och skola.

– Det är samma grundfråga, är det ok att någon enskild person berikar sig på vårt gemensamma. Det låter nästan som det var en iscensatt stöld, för det säger väldigt mycket om samhällsklimatet i dag, säger han.