Piteå

Hundar ska ge dömda tillit och lära dem hantera känslor

9:23 min

För första gången ska hundar användas i behandlingen av personer som dömts till vård på rättspsykiatrisk klinik. Först ut blir rättspsyk i Öjebyn utanför Piteå där personal nu börjar utbildas och där intagna kommer kunna få hjälp av terapihundar från och med i höst. Det handlar bland annat om att lära sig empati, tillit och hantera känslor.

– Det vi vet, det är ju att många av våra patienter har en stukad anknytning. Där tilliten till vuxenvärlden, myndigheter och myndighetspersoner inte allt är den bästa. Samtidigt vet vi att ofta är det så att dörren till djuren inte är stängd på samma sätt som att ha tillit till vuxna, säger verksamhetschefen vid rättspsyk i Öjebyn, Rolf Stenvall.

I april börjar utbildningen för åtta personer i personalen, och deras egna hundar. I höst väntas arbetet vara igång. Genom att låta de utbildade terapihundarna vara med under både individuella- och gruppsamtal så hoppas man få fram känslor och reaktioner man annars inte fått.

– Vi tror att tränade hundar kan användas i behandling, inte som behandlar, det är viktigt, det är vi människor som behandlar, men dom kan vara våra verktyg, säger Frida Söderberg, kurator på rättspsykiatrin i Öjebyn.

Hundar har länge använts inom vården. Inom äldreomsorgen kan en hund som hämtar en boll som en vårdtagare kastat, göra att personen får träna sin armstyrka. Även dömda brottslingar har sedan tidigare varit fodervärdar åt hundar, men enligt landstinget har man inte använt hundar som en del i en behandling, som nu planeras på rättspsykiatrin i Öjebyn.

Frida Söderberg visar en film på internet, där en hund blir påkommen med att ha ätit godis den inte fick äta. På filmen ser hunden skamsen ut, och att hundarna kan uttrycka liknande känslor som vi människor, är en av anledningarna till att man väljer just hundar i terapin.

– Rädsla, och ilska och skam. Det är affekter som våra hundvänner också delar. Vi kommer använda de som översättare av känslor, säger hon.