500 dömda till döden i Egypten

1:26 min

529 anhängare till den avsatte egyptiske presidenten Mohamad Mursi har idag dömts till döden av en domstol i Minya söder om huvudstaden Kairo, skriver flera nyhetsbyråer.

– Domstolen har beslutat att utdöma 529 dödsstraff medan
17 frikändes av rätten, säger advokat Ahmed al-Sharif till Reuters.

Av dem som dömdes på måndagen sitter 153 i fängelse, medan resten befinner sig på flykt, uppger nyhetsbyrån AFP.

Det är en del av en större rättegång mot mer än 1200 medlemmar i det numera förbjuda muslimska brödraskapet.

De nu dömda anklagas för att ha mördat två polismän och för att ha attackerat byggnader, i protester som bröt ut i somras efter att egytiska säkerhetsstyrkor angripit det muslimska brödraskapets protestläger i Kairo.

Det här är ännu ett led i de egyptiska myndigheternas jakt på muslimska brödraskapet, som nu kallas för en terrororganisation.

Bland dem som nu anklagas i rättegången i Minya finns flera ledare i det muslimska brödraskapet, bland annat brödraskapets högste ledare Mohamed Badie.

Den avsatte presidenten Mursi  är själv åtalad för tre olika fall, bland annat för att ha anstiftat dödandet av demonstranter utanför presidentpalatset medan han var i regeringsställning.

Mursi avsattes efter bara 12 månader som president efter massprotester och kravaller där den egyptiska militären till slut ingrep och avsatte presidenten samt grep tusentals medlemmar ur det styrande muslimska brödraskapet.