Gör dina egna Chilibrownies och grönkålschips

Rawfood gör dig pigg och pruttfri

6:04 min

Rawfood-trenden är mat som har kvar alla näringsämnen, frukt och grönsaker, nötter och frön, alger och groddar som inte upphettas över 42 grader. Det kan även vara oljor och honung. Trenden med rawfood växer sig allt starkare i Sverige eftersom allt fler vill veta exakt vad de får i sig, säger Erica Palmcrantz Aziz som är rawfood-inspiratör och författare. Här får du hennes favoritrecept.

Din egen kost har till stor del bestått av rawfood i nio år. Vad är det du tycker är så bra med att äta på det här sättet?

– Jag håller mig frisk och får energi. Min vikt stabiliserar sig på en naturlig vikt. Min mage fungerar bra och mitt blodsocker blir också blivit mycket stabilare. Det är mycket småsaker men jag känner mig mer lugn, tillfreds och glad, säger Erica Palmcrantz Aziz.

Du har en dotter som är sex år. Hur mycket rawfood äter du?

– Hon är uppvuxen med att äta rawfood. Hon har fått smoothies, snacks, nötter, torkad frukt, alltså rawfood-godis men hon kanske inte äter rawfood på samma sätt som jag, till exempel rawfood-lasange. För barnens del så kan man fokusera på att ge dem nyttigt godis.

Vad kan det vara för något nyttigt godis?

– Detär egna rawfood-chokladkakor, snacksbollar, raw food-glass på frysta bananer, chokladglass. Det finns mycket gott och nyttigt att göra själv.

Här nedan finns recept på en sorts godis, grönkålschips.

– Grönkålär en av de mest hälsosamma grönsakerna. Väldigt mycket kalcium i det. Det stärker våra ben. Det är basbildande och gör vår kropp mer basbindande vilket är bra. Ju mer basisk man är, desto mindre sjukdomar. Alla gröna blad innehåller det totala amoniasyre-profilen, har blivit poppis. Vi vill ha kolhydrater, fast långsamma, då är de gröna bladen ett bra alternativ. Det som är bra med grönkål ur ett klimatperspektiv är att vi kan odla det här, får i oss det gröna under vintern då det inte finns andra gröna blad. Innehåller mycket magnesium och klorfyll. Massa näringsämnen.// 

Vad är det senaste inom rawfood just nu?

– För oss som hållit på ganska länge är det örter och svampar. För de som nyss börjat är rawfood är det trendigt med gröna juicer, smoothies och rå choklad. Jag är glad för varenda en som upptäcker rawfood, säger Erica Palmcrantz Aziz.

Chilibrownies

4 dl valnötter
1⁄2 dl kakao
10 dadlar
salt
en nypa cayenne
3 tsk chilipulver

Garnering:
Chili
Valnötter

Chokladsås:
1 dl kokosolja
3 msk agavesirap
2 msk kakaopulver

Kör valnötterna i matberedaren tills de blir finmalda. Tillsätt kakao, salt, chilipulver och cayennepeppar och kör igen. Tillsätt dadlar och kör tills det blir en röra som du kan forma till runda brownies eller trycka ut i en form. eventuellt smaka av med mer chili för starkare smak. Om du vill, pudra mer chilipulver över och garnera med valnötter. Gör kokosoljan flytande i ett vattenbad. Rör samman ingredienserna till chokladsåsen. Ringla över browniesen. Ställ in i kylen så chokladsåsen stelnar. Om du lade röran i en form, skär i fyrkanter innan du serverar

Grönkålschips

2 liter grönkål, strimlad
2-4 msk olivolja
1 tsk salt
juice från en halv citron

Massera in olivolja, salt och citron i kålen, så den blir mjuk. Sprid ut jämt över plåtar. Torka i torkugn cirka 6 timmar på 42 grader. Använder du en "vanlig" ugn förkortas tiden cirka 1-2 timmar. Då chipsen är krispiga är de klara.