Analys: Tomas Ramberg kommenterar alliansens betygsförslag

Det är nu ett tag sen skolan upphörde att vara en väljarmagnet för alliansregeringen. En längre utförslöpa förvandlades i och med PISA-debatten till ett stup.

För den som på sistone hört statsministern försäkra att regeringen och Socialdemokraterna ligger nära varandra i skoldebatten kan det därför verka märkligt. Detta eftersom regeringen lanserar ett förslag som Socialdemokraterna är motståndare till. I debatten har det ju hetat att Socialdemokraterna vunnit skolfrågan.

Men den segern gäller i så fall bara det senaste slaget i en längre konflikt. Dagens allianslöfte om tidigare betyg påminner om att Socialdemokraterna förlorat den djupare ideologiska drabbningen om skolan. 

Efter valnederlaget  2006 drog den dåvarande s-ledningen slutsatsen att partiets skolpolitik var en belastning som måste lämpas över bord. Jan Björklund och alliansen hade tagit  lätta poäng på sin betygsvänliga ordning-och-reda-linje mot en socialdemokrati som ifrågasatte betyg och prov.

Mona Sahlin ville därför bli av med debatten om "flumskolan" och gick så långt att hon hotade avgå om hon inte fick göra upp med regeringen om betyg. Och så blev det. Alliansen nobbade visserligen inviten, framför allt för Folkpartiet var det viktigt att hålla konflikten levande.

Men Socialdemokraterna accepterade ändå betyg från sjätte klass. Också Vänsterpartiet och Miljöpartiet har tonat ner sitt betygsmotstånd.

Med den historien i minne försöker alliansregeringen i dag blåsa nytt liv i sin gamla vinnarkonflikt om betygen.