Anna blev sextrakasserad på jobbet - av chefen

Kränkande kommentarer, blickar, rykten och tafsande. Många kvinnor har erfarenheter av sexuella trakasserier. Enligt Arbetsmiljöverket handlar det om nära var femte kvinna.

En med personliga erfarenheter av sextrakasserier på jobbet är göteborgaren och civilingenjören Anna som blev utsatt på sin arbetsplats i ett annat europeiskt land. Det hela slutade med haverikommission och skandalrubriker.

--Ledande i trakasserierna var min chef, som också var vice VD för bolaget, och hans ledningsgrupp. Det var ett helt gäng kan man säga, berättar hon.

– Vi sade ifrån vid medarbetarsamtal att jag inte ville ha det så här. Det gick inte alls utan då fick man ytterligare kommentarer. Det blev värre, säger Anna.

Hon och två andra kvinnor anmälde företaget, medan två andra inte vågade. Efter en lång process har nu den vice VD:n fått sparken och kvinnorna har fått till en förlikning med företaget.

Anna berättar att hon visste att hon hade rätt, men att hon under processen kände sig jobbig på arbetsplatsen.

– Många gånger, och jag har läst att det är standardkänsla - att ifrågasätta om det är jag själv som är överkänslig.

Vad var det mest extrema du fick höra under den här tiden?

– Det var frågor om att få ta i mig, vilket var ställda som skämt men hände under lång tid efter att jag sagt ifrån om detta.

Enligt Anna skedde trakasserierna under tre år - men situationen var komplex.

– Du tycker om de här människorna i många andra sammanhang. Det finns flera mål i arbetet som du delar med de här människorna. Det är inte så svartvitt att människor är onda eller goda, det är mycket mer komplext än så, säger hon.

Nu är Anna tillbaka i Sverige. Hon har en blogg där hon gjort animerade tecknade filmer om sina upplevelser. För den som är intresserad av att veta mer är adressen: http://ladynanna.bloggo.nu/