Barbro Lindgren är årets Almapristagare

3:46 min

Barbro Lindgren blir den första svenska författaren att tilldelas litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

- Jag blev väldigt överraskad och glad förstås säger Barbro Lindgren när Kulturnytt når henne på telefon.

Hon berättar också att Astrid Lindgren har haft stor betydelse för hennes eget skrivande.

- Det är hon som lärde mig hur jag skulle bli författare. Jag skrev ett brev till henne för många år sedan och skickade samtidigt in några kapitel av något som jag trodde kunde bli en barnbok. Jag var väldigt osäker och bekväm av mig så jag orkade inte skriva fler kapitel om de nu inte ville ha det. Då fick jag ett brev tillbaka från Astrid där hon skrev precis vad hon tyckte. 

- Hon gav mig väldigt bra råd så det där brevet ser jag som mitt enda universitet.

Barbro Lindgren är en av våra mest uppskattade barnboksförfattare och också en av våra mest produktiva. Hon är också översatt till mellan 20 och 30 språk. Några av Barbro Lindgrens mest kända böcker är "Loranga, Masarin och Dartanjang" och succéböckerna om Max som hon gjorde tillsammans med illustratören Eva Eriksson. Hon säger att hon använder sig av sin omgivning när hon skriver sina böcker.

- Jag har utgått från mig själv och det jag vet om min lilla värld. Sen har jag fortsatt på det sättet och hela tiden tagit för mig ur min omgivning och mina släktingar, vänner och grannar. Jag har på något sätt använt alla så jag känner inte att jag har gjort så mycket själv utan jag har hela tiden knyckt ur verkligheten, säger Barbro Lindgren.

Efter att ha utbildat sig på Konstfack och Konstakademin debuterade Barbro Lindgren som författare 1965 med "Mattias sommar", som hon också illustrerade själv. Sedan dess har hon gett ut runt 100 böcker. Det handlar om ungdomsböcker, bilderböcker, lyrik och teater. Just nu sänder UR "Världshemligt" som är Barbro Lindgrens dagbok från när hon var tolv-tretton år.

Juryns motivering lyder: Barbro Lindgren är en litterär nydanare. Hon har med språklig djärvhet och psykologisk nyansrikedom förnyat inte bara bilderboken för de allra minsta utan också den absurda prosaberättelsen, den existentiella barndikten och den realistiska ungdomsskildringen. Med absolut gehör gestaltar hon såväl ljusa lyckoögonblick och lekfulla upptåg som livets gåtfullhet och dödens närhet.

Det är tolfte gången som litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne delas ut. När hon avled 2002 tog den svenska regeringen snabbt initiativ till ett internationellt pris för att hedra hennes gärning. Alma-priset, med en prissumma på fem miljoner kronor, är störst i sitt slag och tänkt att öka intresset för barn- och ungdomslitteraturen i världen samt stärka barns rättigheter.

Priset delas ut till författare, illustratörer, berättare och läsfrämjande personer eller organisationer.

I år var 238 kandidater från 68 länder nominerade till priset. 11 av de nominerade var från från Sverige. Det är första gången en svensk författare får litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.