Egon dog i sandlåda på stationen - trots socialtjänstens larm

1:43 min

Egon Carlsson hittades död på tågstationen i Herrljunga. Trots socialtjänstens larm om Egons tillstånd ingrep varken polis eller läkare.

Egon Carlsson från Vara hittades död i en sandlåda på Herrljunga station för ett år sedan. P4 Skaraborg och SVTs Uppdrag Granskning har tittat närmare på samhällets ansvar för Egon.

– Hjälp kanske han behövde, men inte någonting som polisen kan ansvara för, säger Torbjörn Waltersson, närpolisbefäl i Vara.

Socialtjänsten stod handfallen inför de samtal som kom in om den säregne men omtyckte Egon Carlsson.

Socialtjänstens lagstiftning ger inte stöd för tvångsingripanden om det inte finns narkotika med i bilden. Men de försökte larma både polis och sjukvård säger socialchefen Jane Johansson.

– Vi agerade kraftfullt. Vi kontaktade polisen, vi pratade med hälso- och sjukvården, vi hade upprepade kontakter, säger hon.

Det är efter att föräldrarna går bort som Egon Carlsson klappar igenom. När han hittas död i en sandlåda väger han 48 kilo. Han har övernattat i minusgrader mitt på Herrljunga station flera nätter i rad.

"Ingen omedelbar risk"
Sjukvården kände till problemet men tyckte inte de kunde ingripa, säger den ansvarige chefläkare Ulf Svensson.

– I det här fallet bedömde vi att det inte fanns någon omedelbar risk för en allvarlig psykisk störning vid de tillfällen vi blev kontaktade, säger han.

Polisen, som var de enda som hade både rätt och möjlighet att omhänderta Egon Carlsson och se till att han fick träffa en läkare, valde att inte göra det. Bedömningen var att han skulle få leva sitt liv, säger Torbjörn Waltersson.

– Lite grand valde han väl att vara en liten upptäcktsresare. Sen är det ju jättetragiskt att han inte tog sig hem, säger han.

Inte ens när resenären Sten Högman hittar honom levande i sandlådan dagarna innan dödsfallet och ringer polisen, så får Egon Carlsson någon hjälp.

Några dagar senare är han fortfarande kvar på stationen - och när påskhelgen är över är han död.

– Om polisen hade kommit så hade han eventuellt blivit uppfångad, i bästa fall, tror Sten Högman.

Reportaget i Uppdrag Granskning sänds ikväll klockan 20.00.