Journalistmord prövas sällan

1:56 min

Mindre än ett av tio mord på journalister världen över tas upp till rättslig prövning. Och de senaste sex åren har mord på journalister blivit allt vanligare. Det visar en unik, global rapport om mediefrihet och journalisters säkerhet som FN-organet Unesco presenterar i Stockholm senare idag.

Medieprofessor Ulla Carlsson på Nordicom i Göteborg har arbetat länge med yttrandefrihets- och mediefrågor för Unescos räkning.

- Oroväckande ur många synvinklar. Och journalistmorden leder sällan till fällande domar.

- Samtidigt ska man veta att det här är en av de absolut mest polititiserade frågorna på den internationella arenan. Och det är oerhört svårt när den tas upp, säger Ulla Carlsson.

- Många länder vill överhuvudtaget inte ha den här diskussionen.

Nej, censur, trakasserier mot medier, ett ökat antal journalistmord är inget världens länder gärna vill skryta med. Så det kunde säkert funnits betydligt mer statistik och uppgifter i rapporten, som antagligen ändrats fram och tillbaka innan Unescos generaldirektör Irina Bokova kan presentera den i eftermiddag.

- Men vi är glada att vi lyckats, det hade inte gått att få ihop en liknande rapport ens för fem, tio år sen, säger Ulla Carlsson.

- Det finns en relativt stor andel av världens länder - nästan alla är medlemmar i Unesco - som inte vill ta upp frågan, ja.

Men de nordiska länderna krävde på svenskt initiativ 2011 att Unesco tog upp yttrandefrihetsfrågorna Och mot alla odds gick resolutionen igenom. Det är därför rapporten presenteras just i Stockholm.

- Hoten mot journalister ökar. Tidigare så såg vi det i krigs- och konfliktområden. I dag är de i andra situationer som är att likna vid krig och konflikter, säger Ulla Carlsson.

- Alltså vid organiserad brottslighet, extremism, fundamentalismsom ger precis samma hotbilder,

Ett exempel på detta är mordet på Sveriges Radio-journalisten Nils Horner för två veckor sen. Det finns bara ett sätt att bryta de väldigt negativa trenderna på, anser Ulla Carlsson.

- Framför allt är de ju att våga ta upp frågorna! Att visa att siffror, visa resultat. Det är det enda sättet att komma till tals med problemen.

- Det måste ske på något sätt genom med dialog mellan medlemstaterna i Unesco.

- Tystnad, det är det värsta hotet mot demokrati och frihet, slutar Ulla Carlsson - medieprofessor och direktör för Nordicom i Göteborg, och ofta anlitad av Uncesco i yttrandefrihets- och mediefrågor.