Elever drabbas av stulna kameror

4:07 min

Efter den stora kamerastölden står betygen på spel för medieelever på Jenny Nyströmsskolan. Det handlar om de som snart ska få ett slutbetyg i foto eller i sitt gymnasiearbete. De måste nu använda sämre kameror än de som redan är klara med arbetena.

– Jag kan till exempel inte göra klart mitt gymnasiearbete, inte på samma nivå som jag kunde innan. Nu måste jag använda min egna kamera som är lite trasig så det kommer inte bli samma kvalitet på bilderna, säger Lisa Madestam från Jenny Nyströmsskolan.

Eftersom ni går i trean är det slutbetygen som påverkas, hur känns det?

– Det är ju jättesurt eftersom jag inte kan prestera på samma nivå som jag skulle kunna. Men samtidigt förstår ju lärarna att det inte blir samma resultat som det kunde blivit.

Hur har samtalen i klassen gått efter stölden?

– Man blir skitsur och ledsen. Sen förstår man inte varför folk inte kan hålla rätt på sina egna saker och inte ta andras. Alla är liksom sura och ledsna, och alla försöker hitta lösningen och försöka reda ut allting. Alla är små detektiver, säger Jennifer Bonér.

Hur då?

– Man håller ju koll på Blocket och sådana säljsidor om det kommer upp något, förklarar Lisa Madestam.

De 30-talet Canon-kameror som stulits är sammanlagt värda runt 500 000 kronor. Såväl kamerorna och objektiven har "JN Media" inristat på sig.

Har du tips om stölden är det polisen du ska höra av dig till på telefonnummer 114 14.