De spelar in valskiva till Feministiskt initiativ

5:22 min

Ett halvår kvar till valet så hårdnar kampen om väljarna. Feministiskt initiativ får nu draghjälp av 40 artister som släpper en valskiva. Att ett parti drar till sig artister som öppet stödjer deras politik betyder väldigt mycket, säger Cecilia K. Hultberg, professor i musikpedagogik.

På skivan som släpps i april medverkar ett 50-tal artister med bland annat Marit Bergman, Nina Persson, Zhala, Robyn, The Knife, Gnucci, Jenny Wilson, Alina Devecerski, Jaqee och Christopher Sander.

– Jag vill visa att det FI gör är extremt viktigt och det är det enda partiet som jag tycker man ska rösta på, säger Jenny Wilson.

Ser du en risk i att fans som inte tycker som dig politiskt slutar lyssna på dig som artist?
-
- Nej det skiter jag fullständigt i. Jag känner att det är ett så speciellt valår. Det känns viktigare än någonsin att folk går och röstar och att de röstar på partier som gör rätt och inte fel, om man kan säga så, och det tycker jag man kan.

För musikern Jaqee kändes det självklart att hoppa på projektet, och hon tycker det är viktigt att försöka påverka genom musiken. Att det här är hennes politiska ståndpunkt tror hon inte är en överraskning för sina fans.

– Om det finns fans som inte tycker att kvinnofrågan och integrationsfrågan är viktiga har i såna fall inte förstått mig. Och då är det inte en förlust för min del.

Att ett parti drar till sig musiker som öppet stödjer deras politik betyder väldigt mycket. För musik väcker känslor, säger Cecilia K. Hultberg, som är professor i musikpedagogik.

– Och har man då positiva upplevelser från att ha lyssnat på en viss musik, så överför man lätt det till det nya sammanhanget som man lyssnar på musiken i.

– Det här kan nog betyda en hel del för partiet eftersom musik är bra på att väcka känslor. Det är ju stora artister som är med på den här skivan, och att de som tidigare lyssnat på till exempel Robyn nu fortsätter att lyssna på henne även i det här sammanhanget är ju troligt.

Feministiskt initiativ är först ut bland partierna, men två andra partier kommer också ge sig in i matchen.

Det ena är Vänsterpartiet alltid satar på musik under valet, och Sverigedemokraterna som kommer att släppa en vallåt. Men vilka artister det blir är än så länge hemligt.

De partier som inte alls planerar någon musiksatsning är Kristdemokraterna, Centerpartiet och Folkpartiet.

Moderaterna och Miljöpartiet utesluter det inte, och Socialdemokraterna har ännu inte svarat på P3 Nyheters rundringning.