Kunde spelat i kvalserien i stället för allsvensk fotbollspremiär

5:40 min

Kalle Holmberg var som 15-åring en av Örebros största hockeytalanger. Men han valde fotbollen i stället. Det är därför som han på söndag spelar allsvensk fotbollspremiär för Örebro SK i stället för kvalseriespel med Örebro hockey.

– Vissa sa att jag var bättre på ishockey än fotboll. Det är mycket möjligt att jag hade spelat i kvalserien i stället för i en allsvensk premiär, säger Holmberg till Radiosporten.

Kalle Holmberg är nu nyss fyllda 21 år och förde Örebro tillbaka till allsvenskan med 10 mål i fjolårets superetta. Som ung tonåring höll han på med både fotboll och ishockey. Hans pappa Mikael Holmberg var en framstående ishockeyspelare och vann bland annat två SM-guld med Färjestad på 1980-talet.

– Men jag slutade med hockeyn precis innan tv-pucken och satsade allt på fotbollen i stället, säger Holmberg.

Där har det också gått bra och Holmberg var med i Örebro vid senaste allsvenska sejouren. 2012 blev det nedflyttning, men Holmberg anser att dagens Örebro är bättre än det som åkte ur då.

– Vi har en ny tränarstab, sen har vi nya spelare och har spelat ihop oss en hel säsong i superettan, även om superettan är en sämre serie än allsvenskan ska det inte vara jätterstor skillnad. Vi vet vad som krävs för att vara ett bra lag, säger Kalle Holmberg och berättar om klubbens målsättning.

– Fram till sommaren har vi sagt att vi ska vara ett mittenlag, från sjätte plats till tionde plats.

Kalle Holmberg har mest spelat som yttermittfältare. Men förra säsongen fick han spela en hel del som forward då Alhassan ”Crespo” Kamara var skadad. Då Kamara är skadad även i början på den här säsongen lär han få spela mycket på topp i vår också.

– Just nu vet jag inte var jag ska spela, men jag kan konkurrera på båda platserna. Jag trivs bäst som anfallare, förra säsongen gjorde jag fyra mål som ytter och sex mål som anfallare.

– Jag känner mig trygg med bollen, är en bra passningsspelare och vågar utmana backlinjen, bra på att utmana, säger Holmberg och berättar att Zlatan är idolen.

Har du något gemensamt med Zlatan som spelare?

– Det är väl tekniken i så fall, men han är rena motsatsen, jag är inte så stor i kroppen.

För att återgå till ishockeyn så är Kalle Holmberg glad att Örebros hemmapreimiär mot Mjällby flyttades fram en dag till 8:e april för att inte krocka med Örebros sista kvalseriematch.

– Jag följer hockeylaget jättemycket, jag har bara missat två hemmamatcher i år. Det var tur att vi fick vår hemmamatch flyttad.

Tre korta frågor om Örebro:

Vilken spelare i laget skjuter hårdast?
– Christoffer Wiktorsson, han skjuter inte så bra, men jävligt hårt.

Vilken spelare är sämst förlorare?
– Oscar Jansson, det är bäst att passa sig när han förlorat.

Vilken spelare är mest fåfäng?
– Ahmed Yasin, han har hyfsat mycket tid framför spegeln.