Spökrykten om bostadsannons får förklaring

3:42 min

Spökar det på Buggamåla Gård norr om Karlskrona? Det frågan har spridit sig flitigt på Facebook de senaste dagarna tillsammans med bilden du ser ovan.

Spökar det i Buggamåla Gård norr om Karlskrona?

Det frågan har spridit sig flitigt på Facebook dom senaste dagarna, tillsammans med en bild som väcker en hel del uppmärksamhet. På bilden syns en svag siluett av en man mot en vägg i köket på huset.

Huset är till salu och spekulationerna och frågorna har blivit så många att mäklaren har tagit bort bilden från webbannonsen på huset.

Mäklaren Mats Petersson från Länsförsäkringar fastighetsförmedling berättar att han fick höra om bilden via sms från en kompis.

– En vän talade om att en bild på ett av mina objekt hade en mystisk sak i sig. Jag gick in och tittade själv och blev förvånad, säger Mats Petersson.

– Jag tror inte själv på spöken, så jag tänkte att det här har en teknisk förklaring. Men jag kunde inte förklara för mig själv vad som hänt.

Fotografens fel
Men vad var det som hade hänt då? Vad var den tekniska förklaringen som mäklaren Mats Petersson trodde fanns. Fotografen Micke Olsson från Husfoto har tagit bilden och han visste direkt vad det var som hänt.

– Just spöken tror jag inte själv på, jag är nog det enda spöket. Jag förstod direkt att det handlade om en dubbelexponering, så det var inte konstigt. Vi hanterar flera hundra bilder i veckan och då händer det att det smiter in lite saker i bilderna, säger Micke Olsson.

Inte mindre intresse
Enligt Micke Olsson är det en sorts HDR-teknik, vilket betyder att många bilder läggs ihop till en bild. Om alla bilder ser likadana ut kommer det uppfattas som en helt vanlig bild, men innehåller en bild något avvikande kommer detta synas svagt.

– Vi tar många likadana bilder med olika exponering för att få fram det optimala ljuset i rummet, och sen lägger vi ihop det till en bild. Och då smet den här bilden med ägaren med, säger fotograf Micke Olsson.

Flera personer har hört av sig till mäklaren om bilden. En del potentiella köpare frågade om det handlade om ett spöke, och tillslut blev samtalen och frågorna så många att fastighetsbolaget bestämde sig för att ta bort bilden från hemsidan. Men snacket tror mäklaren Mats Petersson ändå kan vara positivt.

– Intresset kanske ökar när det blir lite snack, och nu när vi har en naturlig förklaring är det okej. Intresset har inte minskat sedan snacket gick i gång i alla fall, säger Mats Petersson.