Fler får jobba hemifrån

1:52 min

Allt fler företag har anställda som regelbundet jobbar hemma. Enligt ny statistik från SCB hade 55 procent av företagen anställda som distansarbetar under 2013. För bara fem år sedan var den siffran 45 procent, en ökning med drygt 20 procent alltså.

– Jag jobbar väl hemma kanske några timmar förmiddag eller eftermiddag i månaden, säger Daniella Waldfogel, näringspolitisk expert på Stockholms handelskammare.

Varför gör du det när du gör det?

– För att jag vill koncentrera mig och fokusera på något väldigt mycket.

Daniella Waldfogel jobbar på Stockholms handelskammare, ett av de företag som nappat på Microsoft initiativ med en Jobba hemma dag.

Sedan tre år tillbaka har de låtit sina anställda jobba hemifrån en dag i veckan.

Mest jobbar förstås anställda inom it-sektorn hemma, 85 procent, men även inom hotell och restaurang jobbar 35 procent hemma regelbundet.

Enligt en undersökning från Karios future, vill en majoritet av svenskarna ha möjlighet att jobba hemma, men inte mer än två dagar i veckan. Mats Lindberg är VD på Karios future.

– Till slut blir det en slags isolering och det spelar ingen roll att vi kan skypa och chatta och kommunicera. Det här ansikte mot ansikte är fortfarande väldigt viktigt. Och så missar man småpratet på kontoret, säger han.

Även om just småpratet ibland kan gå för långt, många uppger att de blir störda av kollegorna på arbetsplatsen.

Det främsta skälet att jobba hemma är därför att man är mer effektiv. Och mest får man gjort vid köksbordet.

- Det säger i princip alla att de är mer effektiva där än på jobbet, men man är till och med mer effektiv när man jobbar från sängen än när man är på jobbet.

Var hemma jobbar du bäst?

- Då sitter jag oftast i sängen eller i soffan. Skönt ska det vara i alla fall.

Men trots att fler jobbar hemma dag, så visar tidigare statistisk från SCB att 70 procent aldrig gör det.

För vissa går det förstås inte, men Daniela Waldfogel tror ändå att det ibland bara handlar om tilltro.

- Jag kan tänka mig att det fortfarande finns vissa hinder i chefsskap, att man inte har tiilltro till sina medarbetare, att man fortfarande vill ha kontroll över vad folk gör, att det syns tydligare när man är på plats att man levererar, man vet att de gör sina timmar, så det kan ligga något i det fortfarande, säger hon.