6-årige Karl föreläser om sin cancer

5:13 min

Nästan varje dag insjuknar ett barn i cancer i Sverige. Den vanligaste formen är leukemi och det fick eleverna på Hagabodaskolan i Habo veta mer om idag från 6-årige Karl Svensk som själv drabbats.

Idag fick Hagabodaskolan i Habo besök av skolans yngsta föreläsare någonsin. För klass 6B inledde nämligen skoldagen med att lyssna på 6-årige Karl och hans syster Alice när de pratade om Karls sjukdom.

När Karl var tre år gammal kom läkarna på att han hade leukemi, alltså blodcancer, och de två och ett halvt år som följde efter diagnosen präglades av många och långa sjukhusnätter, samt behandlingar och mediciner med svåra biverkningar.

Men behandlingarna gav effekt och idag mår Karl bra, även om han fortfarande minns hur det var att leva med sjukdomen.

– Det var sådär. Det var roligt med vissa grejer, men mycket gjorde ont, säger han.

Även om medicinerna och sprutorna tog hårt på Karl så trivdes han med lekterapin på sjukhuset, där han träffade flera vänner.

– Men jag tänkte mycket om någon skulle dö, säger han.

Karl har även berättat om sin leukemi för sin egen klass på Bränningeskolan i Habo, men idag var det alltså klass 6B på Hagabodaskolan som han besökte. Det är hans systers klass.

När Karl behandlades för sin sjukdom tillbringade hans syster Alice nästan all sin tid med honom och därför har hon tvingats gå om en årskurs.

– Jag ville att Karl skulle överleva och att han skulle ha kul under sin tuffa behandling, säger Alice.

Med sig till skolan hade Alice och Karl ett flera meter långt pärlband som de kallar "supersnöret". Varje liten pärla på det snöret motsvarar en behandling som Karl gått igenom och totalt rör det sig om 330 pärlor.

Behandlingarna har som tidigare nämnts varit effektiv och Karl mår idag bra, men familjen tar fortfarande en dag i taget.

– Det är skönt att det har gått bra, men det finns en gnagande oro att det ska komma tillbaka, säger Inger Svensk, mamma till Karl.