Definitivt nej från Olofsson att medverka i KU-förhör

2:16 min

Riksdagens konstitutionsutskott inleder klockan 09.00 sitt sammanträde som handlar om regeringens hantering av den omdiskuterade Nuon-affären. Förra näringsministern Maud Olofsson har ju sagt att hon inte vill komma till KU för att svara på frågor. KU har skickat en ny förfrågan till Olofsson. Hon har återigen avböjt att delta i förhören.

10.30 - Lyssna på Annie Lööfs presskonferens.

Centerledaren Annie Lööf står bakom Maud Olofssons beslut att inte komma till förhör i Konstitutionsutskottet, trots att hon blivit kallad.

– Jag har respekt för att Maud Olofsson väljer att inte gå till KU. Hon har ju delgett Konstitutionsutskottet skriftliga svar, och tycker att hon i de svaren tillsammans med övriga regeringen beskrivit händelseförloppet, säger hon.

Konstitutionsutskottet har upprepat sin inbjudan till Maud Olofsson för att få henne att backa från sitt nej, och väntar svar nu på morgonen.

Som Ekot tidigare rapporterat vill Konstitutionsutskottet ställa frågor till förre centerledaren Maud Olofsson om statliga Vattenfalls omdiskuterade köp av energibolaget Nuon för 89 miljarder.

Maud Olofsson har svarat skriftligt till KU att hon har svårt att svara på frågor om en fem år gammal händelse. Nuvarande centerledaren, som själv suttit som ledamot i KU tar alltså Maud Olofsson i försvar.

– Jag har ju själv suttit i Konstitutionsutskottet och varit med om andra som inte dykt upp i utskottsförhör och liknande.

Är det en rimlig ordning då i fortsättningen också att före detta statsråd inte infinner sig till KU?

– Under min tid i Konstitutionsutskottet så var bland andra Göran Persson föremål för utskottets granskning och han valde då att inte infinna sig. I stället så var det då nuvarande ministrar och regeringsledamöter som infann sig.

Det är mycket ovanligt att statsråd - sittande och avgångna - inte kommer när de blir kallade till KU. Enligt utskottets kansli har det bara hänt en gång sedan enkammarriksdagens införande 1970. Det var före detta biträdande justitieminister Reidunn Laurén, som uteblev 1999.

Enligt kansliet har Göran Persson, efter att han avgått som statsminister inte blivit inbjuden till KU för förhör.

Flera borgerliga ledamöter i KU vill avvakta med kommentarer. Men Björn von Sydow, Socialdemokraternas gruppledare i KU säger att han är överraskad.

– Jag måste säga att jag är negativt överraskad. Det är ju inte lagtvång, men det ingår i den svenska konstitutionella praxisen partierna emellan - statsråd även när de är avgångna ska gå till Konstitutionsutskottet för att klarlägga olika ärenden och förlopp, säger Björn von Sydow.