"Partierna måste ha samma möjlighet att besöka skolorna"

1:42 min

Sveriges elevkårer, en av organisationerna som står bakom satsningen Skolval 2014, är oroat över att partier hindras från att komma till skolorna för att berätta om sin politik.

I veckan hindrade elever vid Globala gymnasiet i centrala Stockholm representanter från SDU, Sverigedemokratisk Ungdom, att besöka skolan.

Mattias Hallberg är ordförande i Sveriges elevkårer:

– Jag är orolig kring skolorna, jag tycker en av de fina sakerna med de svenska skolorna är att de är öppna och om skolorna stänger så tappar vi en del av de värdena vi haft tidigare, säger Mattias Hallberg.

Inför valen i år arrangeras också val på flera skolor i länet och i landet.

Ett skolval arrangeras på samma sätt som vanliga val med valsedlar, valurnor och rösträkning

I tisdags hade Globala gymnasiet i Stockholm bjudit in Sverigedemokratisk Ungdom, SDU, för att tillsammans med övriga riksdagspartier, delta i en så kallad bokbordsdag.

Men när SDU:s representant skulle släppas in i skolan stoppades han från att komma in.

– Jag är fullt medveten om att det finns en majoritet på skolan som står bakom policyn om att vi ska ta emot partierna på lika villkor men det finns också en minoritet som skulle vilja att vi säger nej till Sverigesdemokraterna, säger Pernilla Ericols som är rektor för globala gymnasiet.

Mattias Hallberg vid Sveriges elevkårer säger att Sverigedemokraterna ofta väcker starka känslor när partiet ska besöka skolor.

Han tycker också att skolorna måste stå på sig när det gäller att leva upp till sin policy om vilka som ska får besöka skolorna och om något parti förhindras att komma in bör skolledningen ringa till polisen.

– Alternativen för rektorn som gör alla rätt och som följer alla instruktioner, om det då blir sabotage så måste man göra något, det är ingen utveckling som någon är nöljd med, men det finns inga andra alternativ är jag rädd, säger Mattias Hallberg.