Nu måste tränartrojkan bytas ut

Något hände under OS-uppehållet med Luleå Hockey. Efter det har inte laget stått att känna igen sig. Vad som hände vet bara de initierade, alltså ingen idé att spekulera.

I en matchserie i bäst av sju vinner alltid det bästa laget. Växjö har imponerat med ett sällan skådat solitt försvarsspel. Nollat Luleå i tre av sex matcher i kvartsfinalen. Jag tror dock att Växjö får svårt att nå final. Laget är nog ganska mätt efter denna framgång.

Luleå Hockeys säsong är givetvis ett misslyckande, eftersom målet var guld. Det kommer givetvis att bli en hel del förändringar i föreningen.

Föreningen måste först analysera säsongen i lugn och ro. Då kommer man att komma fram till att scoutingen av spelare varit miserabel. Där ligger det stora ansvaret på sportchefen Lars ”Osten” Bergström. Han har inte lyckats komponera ett balanserat lag. Många av värvningarna har varit stora fiaskon.

Tränartrojkan måste nu bytas ut. De har gjort ett mycket bra jobb i tre säsonger, men det känns som att energin denna säsong tog slut. Ingen tränare utifrån har genom tiderna lyckats i Luleå Hockeys historia.

Jag nämner namn som Hans ”Virus” Lindberg, Mikael Lundström och Sakari Pietilä. Det innebär att föreningen måste hitta en tränare med rötterna i Norrbotten. Namn som Johan Tornberg, Johan Strömwall och Joakim Fagervall har nämnts.

Namnet är inte det primära, utan vilken spelfilosofi föreningen tror på för framtiden. Vill man spela en defensiv ishockey ska man välja en sådan individ.

Personligen skulle jag föredra en tränare med ett offensivt tänkande.

"Osten" första åtgärd är att presentera en ny tränarkonstellation. Därefter är det dags att börja pussla ihop ett slagkraftigt balanserat lag.

Det finns många bra unga spelare att bygga på. Marcus Oskarsson, Markus Fagerudd, Cehlarik, Wallmark, Bryggman, Mannberg med flera är nu redo att få ta ett större ansvar.

/ Lars-Göran Niemi