Ingen vet vart vargvalpar tagit vägen

1:39 min

Vargvalparna i Tiveden borde ha sändare som sina föräldrar. Det tycker viltspåraren Gillis Persson i Gullspång.

Nu är tiden inne för dom vargvalpar som föddes i Tiveden förra sommaren, att lämna sina föräldrar och söka sig egna jaktmarker. Men idag vet ingen var vargarna befinner sig, och inte heller vart de kommer att bilda revir. Gillis Persson, länsstyrelsens viltspårare i Skaraborg, ifrågasätter varför valparna inte utrustats med sändare, som sina föräldrar.

– Sista spårningen som vi gjorde i Örebro län, då var det sex vargar i följe.

Fram till den 15 mars kunde alfaparet i reviret i Tiveden spåras med hjälp av en sändare. Men nu är den avstängd och ingen vet var vare sig dom eller deras fyra eller fem fjolårsvalpar finns, nu när det är dags för ungvargarna att bilda egna revir. Och Gillis Persson tycker att det är synd att dom inte kommer kunna följas, särskilt eftersom dom är genetiskt viktiga för den svenska vargstammen.

– Dom är ju helt rena från dom andra vargarna. Och på det viset så är dom ju lite unika. Hade man satt sändare på dom hade man kunnat veta var dom är, var dom har varit, vart dom har sökt sin partner och var dom har etablerat sig.

Nu kommer man få vänta ända tills i vinter innan det går att börja spåra vargarna igen, eftersom det inte går att spåra särskilda individer på sommaren.

– Det måste vara snö. Hittar man spillning, så det kan vara vilken varg som helst. Det kan komma en varg och bara gå igenom ett revir, och tar man spillning på den så säger inte det någonting utan det blir snön som ger signalerna.

Nu tror inte Gillis Persson att det är troligt att någon varg gör sig ett eget revir i Tiveden, utan mest sannolikt kommer dom söka sig norrut till vargbältet mellan Värmland och Dalarna. Om någon av dom ändå går söderut, så kan det bli längs Vätterns västra strand, ner mot Habo, tror Gillis Persson.

– Nej inte i Tiveden, det tror jag inte. Utan då måste man gå ner mot Hökensås och den vägen. Så då blir det ett revir från Mullsjö, Habo, och upp mot Tiveden.